Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеф Никола Симеонов и празничното меню

| обновено на 02.05.21 в 13:03

Шеф Никола Симеонов развива идеята за иновативния елемент в традиционните рецепти. Вдъхновява се именно от традициите, за да реализира своите идеи и да развихри въображението си в кухнята. Най-новото му предложение е агнешкият пай, а тайната на козунакът на конци се крие в китайска технология, която той прилага в българската рецепта. 

„Тайната на перфектния козунак не е в биенето, или пък слагането в пералнята, защото има и такива версии, тайната е да се разбие добре глутена, той всъщност прави всяко тесто меко и пухкаво, тайната всъщност е в прибавянето на маслото, и с месенето като издърпване и прихлупване. От миналата година имам една успешна рецепта за козунак по китайската техника танзонг, това е едно малко количество от млякото и брашното, които се прибавят и се сготвят отделно, по техниката на приготвяне на сос бешамел, за да стане тестото по-течно и постепенно да се втвърдява,  и така се получава мек козунак на конци.“ 

За Коледните празници шеф Никола издава специална книга с рецепти от традиционното меню, но модернизирани с нови иновативни идеи и кулинарни изкушения. Най-новото му предложение е агнешкия пай, който е великденско изкушение. А също така тайната на добрия "Уелингтън", както и на всяко добре приготвено ястие е в търпението, твърди шеф Никола.

„Всяко едно месо, което се приготвя бавно е по-крехко и по-вкусно. При бавното печене се използват повече меса, в които има повече колаген, съставката, която прави месото жилаво. Агнешкото трябва да се пече повече време, но е много относително - всичко зависи от температурата, от фурната и грамажа. Един интересен вариант да приготвим агнешко е агнешки пай, с агнешко, праз и спанак, като плънка, тесто, което се приготвя като за класически пай, това е типично за италианската кухня. "Уелингтънът" всъщност не е ястие, което толкова сложно се приготвя, но като всяко нещо става лесно, когато се научиш да го правиш. Не го е измислил Гордан Рамзи. Той само го е популяризирал, това е традиционно ястие от 18- ти век. Представлява телешко бон филе, което се маже с горчица, прави се дюксел, едни гъби, които се приготвят на тиган, отвън пък има бутер тесто, слага се също така и прошуто, някои хора слагат и билкови палачинки, за да не се овлажнява тестото. Месото не трябва да е пресготвено, а тестото не трябва да е глетаво.“ 

Вече 10 години Никола Симеонов е част от кулинарния бранш. Работил е в някои от най-изисканите ресторанти, носители на звезди „Мишлен“, включително и в ресторант на световноизвестния шеф Гордън Рамзи в Лондон. Финалист е в предаването „Hell’s Kitchen 2“.В момента работи в предаването "На Кафе" и се е посветил на това да открива иновативни техники при приготвянето на храна, да ги прилага и популяризира в България. Приема професията си като призвание, което му доставя истинско удоволствие.

„Когато сестра ми дойде веднъж при мен, аз работех в квартални заведения в Англия, оттам се започва, и тя ми каза не искаш ли да учиш нещо, да не миришеш на готвене, но осъзнах какво всъщност ми казва, че човек трябва да се развива, без значение с какво се занимава, не бива да спира да се усъвършенства. И започнах да търся вдъхновяваши личности в сферата, които да бъдат моите лични примери. Кандидатствах в ресторанта на Гордън Рамзи, приеха ми, тогава си мислех, че това е най-вискоката точка, и си казах какво повече мога да постигна. Но в тези големи ресторанти, нещата не стоят точно така, както изглеждат, хората се претоварват, не издържат на напрежението, нямат свободно време, аз работих в Англия общо 2 години и реших да се върна в България и да имам малко повече време за себе си и да се развивам. Всичко идва от вдъхновението, а не обратното, мен ме вдъхновяват традиционните рецепти. В България трябва да се опитаме да направим традиционните рецепти по нов начин.“ 

Още за Великденската трапеза и нейните малки тайни и вдъхновенията на шеф Никола Симеонов, чуйте в интервюто на Ангелина Грозева:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След серия от нападения в столичния район "Оборище", живеещите настояват за законодателни промени

След серия от нападения в столичния район "Оборище", заради зачестилите инциденти с жени, а в някои случаи и с деца, районната администрация организира среща с граждани и полицаи. Добрата новина е, че и двамата са задържани и настанени за лечение. Става дума за психично болни мъже, които водят скитнически начин на живот. Единият има криминални прояви и..

публикувано на 28.11.24 в 08:58

Временно закриват трамвайни линии 20 и 23

Заради разширението на мрежата на метрото се въвежда промяна в организация на движението, съобщават от Столичната община. От 28.11.2024 г. до 05.12.2024 г. /включително/ трамваите по линия № 21 ще работят в делник, предпразник и празник, а трамвайни линии №№ 20 и 23 се закриват. Разкрива се временна автобусна линия № 20ТМ , която ще се движи по..

публикувано на 28.11.24 в 08:15

СОС гласува дали да отпусне средства за нова апаратура в общински лечебни заведения

Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет подкрепи всички предложенията за подобряване на условията за диагностициране и лечение на пациентите в София. На днешното си заседание СОС ще гласува дали да се отпуснат средства за покупка на апаратура и ремонти в общински лечебни заведения за над 2 млн. лева. Университетската Първа МБАЛ "Св. Йоан..

публикувано на 28.11.24 в 07:40

Очаква ни слънчево време с разкъсана висока и средна облачност

През днешния ден ще преобладава слънчево време с разкъсана висока и средна облачност. Мъгливо ще се задържи в западната част на Дунавската равнина, докато видимостта в останалите райони около обяд ще се подобри, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Ще духа слаб източен вятър, а в източните райони и временно умерен от югоизток...

публикувано на 28.11.24 в 07:15

"Форум", 27.11.24: Когато има политическа нестабилност страдат и вътрешните, и външните инвестиции

Тази седмица в студиото на "Форум"  водещият Лъчезар Христов разговаря с икономиста  Георги Вулджев и журналиста Едуард Папазян. Темите в предаването днес са: Провал на шестия опит за избор на председател на Народното събрание - Усещам, че ДБ ще "гласува с отвращение" при следващото гласуване за председател на НС, коментира Едуард..

публикувано на 27.11.24 в 18:35

Латиноамерикански и кубински ритми на концерта на Free4All

Трима от пет са музикантите от група Free 4 ALL , които бяха гости на екипа на предаването “Добър вечер, София“ - Тодор Бакърджиев-тромпет, Светослав Миланов – ел.пиано, Георги Попов - перкусии.  В групата започнали трима, но разширяващите се музикални търсения на тримата, довели до необходимостта да търсят и нови членове. Днес са петима и не..

публикувано на 27.11.24 в 18:09

Емил Минев: Силно се надявам работодателите да гледат на ангажираността на своите служители по нов начин

Чувството за принадлежност към дадена компания, новите взаимоотношения между работодател и служители, както и най-ценните фактори, с които работодателите задържат своите служители в компаниите си, са само част от темите на еднодневен форум в София.  Темата за ангажираността винаги е номер едно в различни конференции. Този път решихме да се фокусираме..

публикувано на 27.11.24 в 16:58