Рецепти за сладки изкушения, които ще помогнат за поддържане на здравето, работоспособността и енергичността, са разработени от учени от Руския икономически университет "Плеханов". Сред "здравословните" сладкарски изделия са шоколад, кифли, вафли и меденки с повишена хранителна стойност, съобщават от университета.
Разработените сладкарски изделия са не само вкусни, но и здравословни: те помагат на организма да се защити от агресивни свободни радикали, позволяват балансиране на витаминния и микроелементния състав на храната в съответствие с възрастовите нужди на организма, казват експертите.
Според учените е трудно да се причисли сладкото към категорията на обогатените храни, тъй като те са с високо съдържание на калории. Специалистите обаче успели да увеличат хранителната стойност чрез добавяне на протеини от растителен и животински произход и биологично активни вещества в състава. В същото време те успели да запазят и традиционно атрактивния вкус.
"Моделирахме съставите на смеси от два протеинови компонента, които са най-близки по съдържание на незаменими аминокиселини до "идеалния" протеин. Такива компоненти допринасят за по-доброто храносмилане и усвояване на протеина. Крайното съдържание на хранителни вещества в продуктите съответства на необходимия дневен прием", коментира зам.-директорът на Изследователския институт "Продоволствена сигурност" Манана Ткешелашвили.
Според учените десертите, които са разработили, могат да се приготвят във всеки производствен цех. Освен това всички нови суровини могат да бъдат произведени вътрешно и да бъдат заменени вносните им съставки.
"Този състав използва слънчогледово брашно с високо съдържание на протеини и прах от изсушени лиофилизирани кълнове от бял трън", каза Ткешелашвили.
Тя също така отбеляза, че преди това тези компоненти не са били използвани в такава комбинация при производство на шоколад и други продукти. В същото време цената на новите съставки е сравнима с цената на захарта, което има положителен ефект върху крайната цена. Освен това новите съставки са богати на полезни аминокиселини и хепатопротективен силимарин, който има положителен ефект върху функциите на черния дроб и организма.
Когато денят започне да расте, колекцията от орхидеи в Ботаническата градина на БАН започва обилно да цъфти. Именно затова вече 17-а година специалистите организират изложба през този сезон. Сегашното издание на цветната експозиция ще продължи до 1 март, разказа пред БНР-Радио София доц. д-р Антоанета Петрова от Сектор „Тропически и..
Предварителен анализ на планирането и изпълнението на държавната политика за младежта в България, за периода 2010-2024 г., беше представен от Националния младежки форум. Данните сочат системни пропуски, липса на прозрачност и ефективност, както и опасно нисък приоритет на младежките въпроси в държавната политика. Анализът е изготвен на..
Представяме младия музикант Георги Дачев , който пристига при нас от българската рок столица Каварна. Георги Дачев вече е по-известен като вокалист, китарист и бендлидер на групата "Do Sho band". За него музиката е призвание. Казва, че тя е негово препитание през целия му съзнателен живот. А иначе… "Пропях преди да проходя, още от..
Електромобилите са на фокус в следващото издание на рубриката "Мисли в зелено", която се осъществява между Радио София и Сдружение "Соларна академия - България". Електромобилите са нова вълна в автомобилите, които коренно промениха начина на ползване и на зареждане, коментира пред Радио София Наталия Петрова – "Развитие пазар..
"Грийнпийс“ – България се обръща към институции и дружества от сектора с призив за модернизиране на централното отопление. В серия от срещи и разговори те споделят добрия опит от света и настояват този сектор от енергетиката да започне да навлиза в 21 век. Експертите от "Грийнпийс“ изтъкват като нужда от оптимизация постоянните аварии,..
На последното си заседание, Столичният общински съвет даде мандат за изготвяне на доклад за създаване на общинско дружество – търговец на електроенергия, което да оптимизира разходите за електроенергия в общинския сектор. Според данните на Временната комисия за анализ на количествата и цените на потребяваната електрическа енергия от Столичната община..