Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Дъбов: Българите пият все по-добро кафе

Снимка: Pixabay
Желанието и мотивацията на производителите на специално кафе да произвеждат още по-качествено кафе са новата тенденция в тази индустрията. Това тези производители, които са не повече от 10% в световен мащаб, постигат чрез използване на различен начин на третиране и на гледане на зеленото кафе, като сложен продукт с голям потенциал. Това обясни в ефира на Радио София Йордан Дъбов - търсач на истинско кафе и собственик на бутик за кафе.

В същото време производителите, които никога не са произвеждали специално кафе и дори не знаят какво означава това, започват да се възползват от възможността да подобрят качеството на продукта си и така да печелят повече, а потребителите - да консумират по-качествено кафе.

За производителите на кафе има значение и т.нар. fair trade “Справедлива търговия” (Това е международно движение и организация от дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите страни. Целта е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазват околната среда - бел. ред).

Това обаче няма нищо общо с качеството на произвежданото кафе, а Йордан Дъбов се интересува повече именно от това. “Не казвам, че fair trade - сертифицираните кафета не са качествени и не могат да бъдат такива”, обясни още той.

По думите му потребителите у нас все още се задоволяват с информация за видове, а не за сортове кафе. "Например вид Арабика и вид Канефора, но Канефора-та и индустрията, и потребителите наричат Робуста. Само в Етиопия, арабиковите сортовете, изследвани и описани към днешна дата, са над 10 хил. “

"Мисля, че все още е рано да говорим за сортове, но все пак няколко сорта започват да стават търсени и любопитни, но за много малък процент от потребителите. Например сорт “Гейша”, който задвижи цялата индустрия преди около 10 години”, обясни Дъбов.

Според експерта голяма част от хората днес пият все по-добро кафе, но кафето не е най-консумираната и предпочитана напитка, особено за българите, ние сме най-слабия консуматор в Европа.

Българите пият все по-качествено кафе, потвърждава и бариста Дилян Аврамов. “Хората започват да експериментират с начините, по които пият кафе. Вече пият филтрации, френска преса, не само еспресо".

“Аз винаги питам хората, от какво имат нужда, за да мога да подходя правилно към това, което мога да направя за тях, и така им помагам да научават от време на време някакви нови неща, казва бариста.

“Сега е лято и е доста тренди хората да пият дълги, свежи напитки. Все по-често нямат нужда и от алкохол. Моето любимо предложение е - трябва ви една висока чаша, да я напълните с лед, да излеете вътре един тоник, изтисквате вътре едно резенче лайм и добавяте едно еспресо отгоре. Това е най-свежата напитка на това лято”, препоръча бариста Дилян Аврамов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 27.11.24: Когато има политическа нестабилност страдат и вътрешните, и външните инвестиции

Тази седмица в студиото на "Форум"  водещият Лъчезар Христов разговаря с икономиста  Георги Вулджев и журналиста Едуард Папазян. Темите в предаването днес са: Провал на шестия опит за избор на председател на Народното събрание - Усещам, че ДБ ще "гласува с отвращение" при следващото гласуване за председател на НС, коментира Едуард..

публикувано на 27.11.24 в 18:35

Латиноамерикански и кубински ритми на концерта на Free4All

Трима от пет са музикантите от група Free 4 ALL , които бяха гости на екипа на предаването “Добър вечер, София“ - Тодор Бакърджиев-тромпет, Светослав Миланов – ел.пиано, Георги Попов - перкусии.  В групата започнали трима, но разширяващите се музикални търсения на тримата, довели до необходимостта да търсят и нови членове. Днес са петима и не..

публикувано на 27.11.24 в 18:09

Емил Минев: Силно се надявам работодателите да гледат на ангажираността на своите служители по нов начин

Чувството за принадлежност към дадена компания, новите взаимоотношения между работодател и служители, както и най-ценните фактори, с които работодателите задържат своите служители в компаниите си, са само част от темите на еднодневен форум в София.  Темата за ангажираността винаги е номер едно в различни конференции. Този път решихме да се фокусираме..

публикувано на 27.11.24 в 16:58

За 12-а поредна година кампанията „Килограм доброта“ подкрепя хора в нужда

За 12-а поредна година кампанията „Килограм доброта“ на Българска хранителна банка ще подкрепи хора в нужда от цялата страна. Инициативата ще се проведе тази събота и неделя в София. Събраните дълготрайни хранителни продукти ще бъдат използвани за подпомагане на над 60 000 възрастни хора и деца. “В предстоящия уикенд разчитаме на добро време навън,..

публикувано на 27.11.24 в 16:35

"Виненият образ на България" в конференция за професионалисти и специализирано изложение за публика

Конференция на тема "Виненият образ на България идентичност и послания" и следващо я винено изложение "DiVino" ще се проведат в един ден. Повече за тях пред БНР-Радио София разказа Емил Коралов от Българската асоциация на винените професионалисти (БАВП), организатор на конференцията. "Това е форум за българското вино, в който участват..

публикувано на 27.11.24 в 16:29

Палеогенетиката доказва данните от историческите извори за българите в Италия

Документалният филм "Алцек и българите в средновековна Италия" с режисьор Росица Лазарова-Сбаралия ще бъде показан в Общинския културен дом "Красно село" на 28 ноември с вход свободен. Преди това доц. д-р Тодор Чобанов ще изнесе лекция "Прабългарите в Централна и Западна Европа V-VII век по данни на археологията и палеогенетиката" ...

публикувано на 27.11.24 в 16:09

Около 9% от българите ще бъдат със захарен диабет до 2045 г.

Диабет тип 2 е основен и независим рисков фактор за сърдечно-съдови и бъбречни заболявания. Според Международната диабетна федерация, половината от възрастните с диабет (240 млн. души в света) не знаят за заболяването си. Годишно диабетът причинява смъртта на около 6.7 млн. души, а над 537 млн. души живеят с тази диагноза. До 2045 г. се очаква 9%..

публикувано на 27.11.24 в 15:29