Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Дъбов: Българите пият все по-добро кафе

Снимка: Pixabay
Желанието и мотивацията на производителите на специално кафе да произвеждат още по-качествено кафе са новата тенденция в тази индустрията. Това тези производители, които са не повече от 10% в световен мащаб, постигат чрез използване на различен начин на третиране и на гледане на зеленото кафе, като сложен продукт с голям потенциал. Това обясни в ефира на Радио София Йордан Дъбов - търсач на истинско кафе и собственик на бутик за кафе.

В същото време производителите, които никога не са произвеждали специално кафе и дори не знаят какво означава това, започват да се възползват от възможността да подобрят качеството на продукта си и така да печелят повече, а потребителите - да консумират по-качествено кафе.

За производителите на кафе има значение и т.нар. fair trade “Справедлива търговия” (Това е международно движение и организация от дистрибутори на продукти, произведени в бедните държави и разпространявани в икономически по-напредналите страни. Целта е да подобрят трайно условията на труд за членуващите производители, както и да опазват околната среда - бел. ред).

Това обаче няма нищо общо с качеството на произвежданото кафе, а Йордан Дъбов се интересува повече именно от това. “Не казвам, че fair trade - сертифицираните кафета не са качествени и не могат да бъдат такива”, обясни още той.

По думите му потребителите у нас все още се задоволяват с информация за видове, а не за сортове кафе. "Например вид Арабика и вид Канефора, но Канефора-та и индустрията, и потребителите наричат Робуста. Само в Етиопия, арабиковите сортовете, изследвани и описани към днешна дата, са над 10 хил. “

"Мисля, че все още е рано да говорим за сортове, но все пак няколко сорта започват да стават търсени и любопитни, но за много малък процент от потребителите. Например сорт “Гейша”, който задвижи цялата индустрия преди около 10 години”, обясни Дъбов.

Според експерта голяма част от хората днес пият все по-добро кафе, но кафето не е най-консумираната и предпочитана напитка, особено за българите, ние сме най-слабия консуматор в Европа.

Българите пият все по-качествено кафе, потвърждава и бариста Дилян Аврамов. “Хората започват да експериментират с начините, по които пият кафе. Вече пият филтрации, френска преса, не само еспресо".

“Аз винаги питам хората, от какво имат нужда, за да мога да подходя правилно към това, което мога да направя за тях, и така им помагам да научават от време на време някакви нови неща, казва бариста.

“Сега е лято и е доста тренди хората да пият дълги, свежи напитки. Все по-често нямат нужда и от алкохол. Моето любимо предложение е - трябва ви една висока чаша, да я напълните с лед, да излеете вътре един тоник, изтисквате вътре едно резенче лайм и добавяте едно еспресо отгоре. Това е най-свежата напитка на това лято”, препоръча бариста Дилян Аврамов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В миналото с бъдещето

Г-н Роберто Санторели за втория Международния форум "История и бъдеще" на 7 октомври в София, организирано от Конфиндустрия България. Тя е международно представителство на Конфиндустрия Италия, най-голямата европейска национална работодателска асоциация. В Конфедерацията членуват общо над 150 хиляди фирми, както производствени предприятия, така и от..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Принцесата и пианистката

Принцеса Теодора фон Ауерсперг и пианистката Надежда Цанова за фондацията "Теодора фон Ауерсперг": "Израснала съм до 6 години в България, където съм родена, езикът ми остана от общуването с майка ми. Фондацията е международна. Ще използвам всякакви видове средства и връзки за Фондацията, съществуваме в Австрия от септември 2023, от 1 октомври сме..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00
С Юлия Владимирова

Визуална поезия

10 издание на Синелибри - с Юлия Владимирова: "Винаги книгата създава по-широк хоризонт, но гледането на филм по книга може да ни впечатли - "Зорба гъркът" с танца на Антъни Куин. И "модната вечер" със "Закуска в Тифани" по случай 100-годишнината на Труман Капоти. Както и прожекцията на "Ребека" на Хичкок по случай неговата 125-а годишнина. Добавям и..

публикувано на 05.10.24 в 11:51