„Агнешкото трябва да се готви бавно на температура от 95-100 градуса за около 10-12 часа. Можете да го осолите с готварска сол от всички страни и да го оставите за 15 минути да почива на стайна температура. Преди да го сложите във фурната, покрийте месото с хартия за печене и след това с кухненско фолио.
Около 1 пръст бяло вино в тавата ще подпомогне добрия вкус. Сол, масло, червен пипер и джоджен са напълно достатъчни, но разбира се можете да експериментирате и с други подправки като куркума и къри. Канелата също много отива на агнешкото месо", споделят младите готвачи Елена Петрелийска и Ники Петров.
Добра идея е да купим младо агнешко от малки производители, а не от супермаркета. Така ще си гарантираме вкус и качество. Гарнитурата пък ще направи трапезата ни още по-цветна. Имаме възможност да се спрем на традиционна или „по-модерна" гарнитура.
„На първо място препоръчваме аспержи и млади картофи. Агнешкото върви и с дроб сарма, може да си сложите спанак или лапад с ориз. Дроб сармата може да се превърне и в сарми с листа от лапад или червено цвекло. Ако имате желание за нещо по-интересно, опитайте комбинация с кус-кус.
Той трябва да е добре ароматизиран, да му се добавят ядки или сушени плодове. Разбира се, зелената салата с дресинг от тахан винаги е добро решение", казват готвачите.
Още съвети и добри идеи от Елена и Ники за прекрасна празнична трапеза – чуйте в звуковия файл.
Жители на "Кремиковци“ излязоха на протест заради задръствания на жп прелеза на входа на района. Недоволството на местните е свързано с контрола на бариерата, която често образува "тапа" в рамките на 20 до 40 минути. Христо Недялков е на 47 години. Живее в столичния район "Кремиковци". Казва, че последните 15 години е все по-трудно преминаването през..
С частична политическа подкрепа, изразена от парламентарно представени партии и ангажимент да продължат усилията в осигуряване на достъпна и качествена храна, премина дискусия по темата, която се проведе по-рано днес. Макар сериозен фокус да бе поставен върху ценообразуването на продуктите, участници в събитието коментираха и нужда от..
София възстановява своя 43% дял в националната икономика, сочат последните данни за брутния вътрешен продукт на областно ниво. От тях става ясно, че е налице нормализиране след различните аномалии в енергетиката, селското стопанство и туризма през предходните години. Регионалните неравенства обаче остават големи. Най-голямата регионална икономика..
Националната галерия отново отваря вратите на лабораторията по консервация и реставрация за ценителите на изкуството. Те ще имат възможността да надникнат "зад кулисите" на музея, да видят как се подготвят за експониране произведения на изкуството. Реставратор ще ги запознае с принципите и етиката на съвременната реставрация, както и с..
Успешно приключи проектът "Градска памет: Традиция и Графити", реализиран по Програма "Активни читалища" на Столичната община. Това е поредната инициатива, в която си партнират 2 софийски читалища – НЧ "Иван Вазов – 2014", което е в кв. кв. "Левски В" и НЧ "Васил Левски 1928", което е в "Сухата река". "Това - на фасадата на..
Документалният филм „Скрити белези” на режисьора Георги Тошев и оператора Борис Пинтев е сред селектираните филми за участие във фестивала Master of Art. Лентата разказва за най-успешното българско участие на Биеналето на изкуствата във Венеция. Комисарят на българското участие д-р Надежда Джакова е своеобразен гид на режисьора Георги Тошев..
Платформата за четящи и знаещи деца "Книговище" започна междуучилищното състезание по медийна грамотност "Всезнайко" на тема "Четеш ли между редовете". Това е второто издание на междуучилищната надпревара след успешното състезание на тема "Европейски съюз" през 2024-та в София. За да може повече деца да се включат, състезанието тази..