Историята на козунака започва в началото на 17 век във Франция, откъдето постепенно се пренася в цялаЕвропа. Произвежда се в много страни с различни форми, рецептури и наименования. В Русия великденският обреден хляб се нарича кулич, а в Италия - панетоне.
В българската традиция се приема, че да се замеси козунак е свещено действие и ритуал. Във всяка къща на Великден трябва да замирише на ароматен пресен козунак.
В наше време козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери по магазините през цялата година. От козуначеното тесто се приготвят и други видове сладкиши като рула и кифли.
Козунаците са обикновени и фруктови, към които се добавят стафиди, озахарени портокалови корички и плодове.Но това са видовете от старите рецептурници от миналия век (1960г.-1970г.)
Сегашните производители обогатяват регистъра на произвежданите храни, като изработват и козунаци с друг вид плънки. Например шоколад, орехова плънка, локум, бадеми и др. Често към тестото се добавят различни видове орехови ядки, стафиди, настъргана лимонова кора, локум, а за рулата се добавя мармалад .
Режисьорът реагирал сдържано на увлечението ѝ по Раде Маркович, но ѝ казвал „Ако ме напуснеш, ще умра!” „Обичам те, но него го обожавам. Не мога да го зарежа и да тръгна с теб, защото много ще го нараня“, споделя в интервю Раде Маркович с какви думи Невена Коканова се сбогува с него, за да остане при мъжа си, режисьора Любомир..
Д-р Георги Георгиев , зам. председател на УС на Асоциация за инсулт и афазѝя ни гостува по повод „Седмица на информираност за мозъка“ (10-16.3) и съпътстващата я изложба „Човешкият мозък“ (14-23.3): "Често забравяме, че трябва да полагаме грижи за мозъка си, освен за тялото си. Трябва да сме добре хидратирани и да не изпадаме в прекален глад. Но и да..
TreasureUP е интерактивна платформа, която превръща музеите в забавно и ангажиращо преживяване чрез персонализирани мисии, добавена реалност и игровизирани награди. Слушаме създателя ѝ Васил Анастасов : "Това е нашият опит да игровизираме музеите. Нещо като допълнителен гид за определени артефакти. Ако потребителите към края се представят..
Бестселърът на американският лекар д-р Кейси Мийнс, който прекара над 30 седмици в класацията на „Ню Йорк Таймс“, „Добрата енергия“ – представен ни от Живко Джамяров, създател на български бранд за биосуперхрани и посланик на книгата и здравословния начин на живот: "За идеите в книгата не се говори много. Масово се сблъскваме със заболявания,..
На финала на работната седмица коментаторите на "Форум" не повтаряха въпроси и отговори, не обобщаваха изминалите дни, а анализираха процесите и тенденциите по следните теми: Съдебната реформа – дългогодишна "дъвка". С нея трябва да се заемат специалисти, а не от политически клакьори. Дигиталните навици на младите хора у нас. Комуникации..
“От какво се страхува Вирджиния Улф“ e авторски спектакъл на режисьора Тея Сугарева, който проследява житейската съдба на една от най-интересните и драматични фигури в модерната литература - Вирджиния Улф. “Всеки режисьор, когато тръгва към някакъв автор, по някакъв текст, прави едно много задълбочено проучване на живота, контекста на всички творби и..
"Справедлив преход към устойчив начин на живот" е мотото, с което ще бъде отбелязан Деня на потребителя 15 март . Скорошно изследване сочи, че 94% от над 30 000 души от 31 страни подкрепят преминаването към по-устойчив начин на живот , като са готови да избират екологични продукти, да намалят отпадъците и опаковките и да се насочат..