Дългият престой вкъщи е възможност да отделим време и да положим усилия за приготвяне на здравословна храна, с която да повишим имунитета си, коментира пред Радио София специалистът по вътрешни болести, ендокринология, хранене и диететика доц. д-р Даниела Попова, началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика на Университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ”.
Социалната изолация и празниците не бива да са повод или оправдание за преяждане.
В условията на епидемия трябва да помислим за здравословното хранене като един от факторите за подкрепа на имунитета, посочи доц. Даниела Попова.
Карантината от една страна ни кара да се стремим да укрепим имунитета си, от друга - сме в условия на по-нисък енергоразход.
Традиционните за Великден яйца, козунак и агнешко месо не са храни, които могат да ни навредят.
От друга страна млечните продукти също подпомагат имунната система.
Не бива обаче да прекаляваме с въглехидратите, предупреждава специалистът. Повече от всякога трябва да обръщаме внимание на здравословните компоненти в храненето. Плодовете и зеленчуците да са с повишено присъствие (и количество) на трапезата - характерните за пролетта зелен лук и чесън, репичките, марули, спанак, жълто и червено обагрените пък са богати на каротин.
Доц. Попова не препоръчва спазването на т.нар. кетогенна диета, базирана на повишен прием на мазнини и белтъчини и ограничение на въглехидратите, тъй като крие риск за здравето – може да доведе до хронична кетоацидоза или други метаболитни проблеми. Важна част от здравословното хранене е и приемът на пълнозърнестите продукти, а от алкохола най-препоръчително е да употребяваме червено вино.
Чуйте още по темата в звуковия файл.
Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим" Повече подробности за автора на музиката и други неща, които ще ви заведат на прожекцията - в..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за паметник откриваме до секвоите там? "Каква е цената, ако иска един човек като родения в Стара..
Разговорът е със Здравко Петров - урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви, някои, като Света София, превърнати в джамии." Какво е съдържал първия градоустройствен план, кои са..
Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм във филма или като изложба за филма - преценете сами в звуковия файл.
Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство, психоанализа и изкуство и т.н. Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство." Още за поредното..
Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които искат да видят културен хъб, а не прашасали и оставени на командно дишане места. Реално има супермного..
Festeaval – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само когато сме болни. Има жажда за култура." Още любопитни неща за чая и културно-образователната им..