Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанаска Терзийска

Не е трудно да бъдем солидарни, споделяйки хляба си

Снимка: Ани Петрова

Питали ли сте се защо има традиция да се яде козунак на Великден? Cпopeд дpeвнoтo пpeдaниe, cлeд Cвoeтo възĸpeceниe Иcyc Xpиcтoc oтишъл пpи aпocтoлитe пo вpeмe нa тяxнaтa тpaпeзa. В cpeдaтa нa мacaтa лeжaл пpeднaзнaчeния зa нeгo xляб. Постепенно се появила традицията на Великден да се оставя хляб в храма.

Имайки козунак на своята великденска трапеза, ние имаме упованието, че и в нашия дом присъства възкръсналия Христос. Смята се, че в България козунакът е дошъл около 1915–1920 г. Преди това за Великден са се месили хлябове, наричани колак, пармак, кравай.

Атанаска Терзийска от "Хлебна къща София“ разказа пред Радио София за обединяващата сила на хляба и припомни поговорката: "Пред хляба всички сме равни". Тя е категорична, че хлябът "приземява", защото споделянето на един и същи акт ни показва колко прости са нещата. Да бъдем солидарни също не е толкова трудно, споделяйки хляба си с другите.

Още за ролята и тайната на вкусния хляб - чуйте в интервюто на Петя Зунгорлиева с Атанаска Терзийска.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметникът на Любен Каравелов в Копривщица

Историята оживява - Любен Каравелов, вестник първи

Записите са от Националната научна конференция “С перо и меч за свобода и независимост”, която се организира от Дирекция на музеите в град Копривщица, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Софийски университет “Св. Климент Охридски”: Началото е за Светлана Мухова - изследовател, автор на книги и научни публикации,..

публикувано на 16.11.24 в 16:00

Софийски разкази - сладкарница "Цар Освободител"

Истинското име на събореното преди половин век Писателско кафене е сладкарница "Цар Освободител". Тези, които я помним намаляваме като бройка и си струва да се запознаете с нея: Чия е първоначално сградата ѝ, кой я купува и в какво превръща помещението, преди да стане сладкарница в 1908 с подробности в спомените на художника Иван Тенев и други нейни..

публикувано на 16.11.24 в 15:00
Иван-Асен Георгиев

Адресите на любовта - аферите на Иван-Асен Георгиев

Американското разузнаване праща частни самолети за любовниците на агента си: Осъденият на смърт за шпионаж в полза на САЩ български дипломат Иван Асен Георгиев, докато работи в българското посолство в Париж върти три любовници, а освен това има съпруга. Американското ЦРУ толкова цени агента си, че осигурява фиктивна стипендия за уж..

публикувано на 16.11.24 в 14:00
Милен Кукошаров

Многоликият Милен Кукошаров и колко е важно творците да общуват помежду си

За Милен Кукошаров времената са интересни. И плодотворни. Един от най-широкоспектърните пианисти на българската сцена, той се налага все повече като запомнящо се присъствие и в джаза (където участва в многобройни съвместни проекти с Вили Стоянов – и като пианист, и като аранжор, и като композитор, и с Марина Господинова и Златните години на джаза,..

публикувано на 16.11.24 в 11:51
Божана Славкова

Събираме и еднакво, и различно мислещи хора

Ново гражданско пространство „ Магнит “ за безплатни събития отваря врати на 20.11. на ул. Г. С. Раковски 76. Представя ни го един от основателите, Божана Славкова: "Проектът почна в 2019. Бе само пространство за климатични активисти. Сега е отворено за младежи, култура. Имаме няколко различни помещения. Искаме да сме шарени, разнообразни. Искаме..

публикувано на 16.11.24 в 11:40
Габриела Руменова

Повече "мрежова" грамотност

С наближаването на официалната дата на "Черния петък" (29.11.), търговци започват да анонсират различни кампании за отстъпки, някои от които обаче не са коректни спрямо клиентите – описание и експертен анализ на некоректните практики с  Габриела Руменова от платформата „ Ние потребителите “: "Използват се много маркетинг подходи, но се стига до..

публикувано на 16.11.24 в 11:00

Толерантността е свобода

По повод днешния Международен ден на толерантността разговаряме с психолога и психотерапевт Камелия Тодорова от “Психологическо консултиране За мен” за това колко толерантни са децата: "Винаги обяснявам толерантността като сводоба и част от емоционалната интелигентност. Ако децата са отгледани с добрина, могат да бъдат много толерантни. И..

публикувано на 16.11.24 в 10:03