В желанието си да намалим честите ходения до магазина в ситуация на извънредно положение, мнозина от нас се (пре)запасяват с хранителни продукти. Купувайки големи количества плодове, зеленчуци и други храни с по-кратък срок на годност, се случва те да се развалят и да се наложи да ги изхвърлим.
Има известна логика да купим малко повече от обичайното количество, защото не можем да ходим толкова често, но това да става без паника, а – разумно. Това обяснява Драгомира Раева – консултант по проект „Твоята храна“.
Тя съветва още преди да излезем, да проверим с каква храна разполагаме вкъщи и да си набележим от какво имаме нужда, дори да си направим списък. По този начин не само спестяваме време за престой в магазина, но и не правим излишни, спонтанни покупки.
За да пазаруваме икономично Драгомира Раева припомни някои малки трикове – например да не взимаме количка, а кошница, както и да не ходим гладни в магазина, защото тогава сме склонни да харчим повече.
„Възползвайте се от промоциите и разпродажбите само ако знаете как де използвате продуктите без да се развалят“
За да не се превърне в отпадък, закупената храна трябва да се съхранява правилно. Това е въпрос и на отговорност.
Някои хора практикуват нещо, което е добро като модел. Един път в седмицата правят храна с останалите по малко продукти от предишни готвения, например паста или пица. Така самият хладилник се поизпразва и същевременно храната се използва максимално, разказва още Драгомира Раева.
За правилното съхраняване на хранителните продукти обаче трябва да знаем, че някои от плодовете и зеленчуците например „не се обичат“ и затова е по-добре да не ги „срещаме“, да не са в близост.
Друга тънкост, която Драгомира Раева подчертава, е да знаем кои продукти са за хладилника – и в коя негова част в зависимост от нежната температурата.
Обикновено най-горе се поставят плодове, сосове, туршии, готвени храни.
На средната полица – яйца в картонени кори, студени мезета.
Долу е подходящо за месо, риба, пиле, мляко и млечни продукти.
В кутиите най-долу – зеленчуци и подправки.
На вратата на хладилника е добре да се съхраняват напитките, яйцата и маслото.
Някои хора са забелязали, че във фризера може да се поставят храни, които „хващат мушици“ – например боб, варива, брашно, ядки, които гранясват - орехи.
Не бива да се поставят в хладилника картофи, краставици, зелен фасул, лук, банани.
Охлаждащият шкаф е гостоприемен за броколи, зеле, моркови, карфиол, ябълки, тъмнолистни зеленчуци - спанак, лапад, праз, марули.
С Драгомира Раева разговаря Петя Зунгорлиева.
Как да различаваме фактите от фалшивите новини е целта на новаторския проект за дигитална медийна грамотност MediaWise. Той се изпълнява от платформата prepodavame.bg. Един от ключовите компоненти на MediaWise е Тийн мрежата за проверка на факти (Teen Fact-Checking Network / TFCN). Проектът е насочен към ученици от 8 до 12 клас, които имат..
Второто издание на "Младежкия конкурс за нова песен", организиран от сдружението на автори и композитори "Музикаутор" и проведен в Националния студентски дом в София, преди броени дни раздаде наградите на най-добрите . Група "Scarlet" от Бургас спечели първо място с песента си "Слънчоглед". Второ място взе Хюго (Теодор Кисьов) с песента..
Габриела де Лука от дете обича цветята. И до днес им се възхищава и ги отглежда с любов, наследена от майчиния и род. Произходът ѝ може да впечатли всеки биограф. Родена и израснала е в София. Прадядо и Карл Бец идва в България по покана на княз Александър Батенберг като дворцов градинар. Той е създателят на първата овощна градина в София с..
В предаването “Радиокафе“ гостува певицата Евгения Кринчева-Jenyka, за да разкаже за новите си песни "When I Leave" и "A Devil Won’t Change". Евгения учи в Гимназия за сценични изкуства "Акатамус". В музикалния свят е позната под артистичния си псевдоним Jenyka- певица, текстописец и автор на музика, изразяваща емоции и вдъхновение чрез съвременен поп..
Промяната на бюджета на Столичната община за 2024 г. не бе разгледана на днешното заседание на Столичния общински съвет. Това е втори пореден опит докладът да бъде гласуван, след като на предходната сесия от коалиция „ГЕРБ-СДС“ посочиха, че не са запознати с него. Днес аргумент на общинските съветници от групата бе липсата на политически..
Историята на Щедрия вторник е от преди 12 години. В САЩ е измислен като ден, веднага след Черния петък. Първоначалният замисъл е бил да е ден, в който се празнува активно щедростта, даването, помагането на другите. Осмислено и осъзнато като контрапункт на донякъде безразсъдното харчене на пари по време на Черния петък, разказва Людмила Атанасова от..
В дена на втория пореден ден с премиера на музикалната приказка "Зелената птица" в Софийската опера и балет, авторът на музиката и стиховете - Добрин Векилов-Дони, отчита топъл прием и от публиката, и от директора: "Снощи акад. Карталов обяви, че спектакълът влиза официално в репертоара и от януари ще си играе регулярно". Основата е..