Светът не е просто едно глобално село, а технологично глобално село. Всяка иновация в една индустрия се отразява на много други, променя живота ни.
В това ни убеждава Елица Стоилова - българка, завърнала се от САЩ, участник в няколко български акселератора за иновации, избрана за иновационната програма на Залцбург. Тази седмица "Радиоприемница" посвещаваме на иновациите. А те имат много проявления в нашето съвремие. Могат да се разпознаят и в мисленето, от което реално тръгват и идеите за всички други.
„Всеки нов език, култура или държава, която сме посетили, оставя вратичка към друг начин на мислене и друг поглед към света. Помага ни да имаме по-гъвкаво мислене.
Свикнали сме на тясна специализация, познания в едно направление и дори когато предприемат промяна или оптимизация, хората обикновено продължават да мислят в рамките на своята индустрия. Този начин на развитие и промяна вече не работи. Клиентите и средата вече са други и изискват нов тим бизнес модели, нови процеси и комуникации. Специалистът вече трябва да е проникновен, да знае какво се случва през девет индустрии в десета и как може да се емплементира в неговата бизнес сфера.“
След 17 години работа зад граница, Елица Стоилова се връща в България и това, което вижда тук е… много възможности. Това е сред най-важните фактори, които все още съществуват на българска почва.
„Знаех, че следващата ми стъпка в индустрията ще е технологична.“
Пътят я отвежда до най-големия и предизвикателен стартъп акселератор на силициевата долина (Founder Institute).
„Там са направили наука от задаването на правилните въпроси (изключително важно умение). Така че да слагаш ред в реализацията, да видиш слабите места, да знаеш какво следва като процеси…“
В хода на работа с клиенти, става ясно, че има проблем в комуникацията с клиентите. И постепенно се стига до идеята за виртуалните асистенти в хотелиерството.
Става дума за чатбот с изкуствен интелект.
В туризма фантастиката е доста по-близо, отколкото предполагаме, убеждава ни още Елица Стоилова. И обяснява за роботите аватари, които кще ни позволят, без пространствено пътуване да се пренасяме в сетивата си на желана дестинация.
В момента 77 екипа от 19 държави ще разработват прототипи на такива роботи аватари в рамките на един международен конкурс. До 10 години те ще са факт.
Говорейки за иновациите и възможността да се прилагат и в хотелиерството, стигаме до 3D принтирането, умните уреди (дори умно огледало), интернет на нещата и всякакви роботи.
Според световна статистика в хотелите 75% от въпросите изискват еднакъв отговор от рецепцията. Там идва на помощ автоматизацията и изкуственият интелект, чатботът улеснява и клиентът, и екипа служители, допълва Елица Стоилова. Въпрос на секунди и няколко клика.
„Не става дума, че чатботът измества хората, а им дава повече време, което те преценяват как да прекарат. Спестява по 10 мин. на клиент. И работи денонощно, без да се изморява.“
Чуйте целия разговор в звуковия файл.
Две обработки на уличната мрежа с разпръскване на смеси против заледяване са извършени във всички райони на София. 170 машини - снегопочистваща техника са се включили в почистването на улиците. Продължава обработката на пътищата в природен парк Витоша - кв. "Бояна" - м. Златни мостове и кв. "Драгалевци" - х. "Алеко". Почистват се спирките на..
С тържествени богослужения православната църква празнува Рождество Христово. Според християнското учение - Божият син Исус Христос се е въплътил от Светия Дух и се е родил от Дева Мария заради спасението на човечеството. Рождението му е станало преди повече от 2000 години в пещера до малкия град Витлеем. Рождението на Спасителя на..
През следващото денонощие метеорологичната обстановка ще се усложни. С умерен, в Източна България и силен вятър от север-североизток ще нахлува студен въздух, съобщиха от НИМХ. Ще бъде облачно, с почти повсеместни, на места значителни валежи. В Предбалкана и по високите полета от сняг, в останалата част от страната - от дъжд, като със застудяването в..
Весела Бабинова и Владимир Зомбори са едно от най-обичаните от българската публика артистични семейства. Любимо ястие на актрисата в навечерието на Коледа са сушените чушки с боб. За Зомбори обаче нещата не стоят така "постно". "Той, човекът, винаги е обичал да си хапва месце. Независимо от никой празник на тази планета Земя. Това може да е много..
Дните по Коледа като че останаха най-семейните празници . На Бъдни вечер, независимо от своя ритъм на работа и живот, каквото и да диктува дигиталната трансформация, всеки иска и се събира с най-близките си, със семейството . Раждането на новото Слънце, на младия Бог Исус Христос е хубав повод да се съберем, да се срещнем около постната трапеза..
Националният конкурс "Най-добър младежки стартъп в България 2025" е отворен за кандидатстване. Това ще бъде четвъртото поред издание на състезанието, организирано от Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) съвместно с Фонд на фондовете (ФнФ) с мисията да вдъхнови и подкрепи младите предприемачи в България като предостави платформа за..
Защо празнуваме Коледа? Откъде идва Добрият старец? Защо на Рождество Христово си подаряваме подаръци? На тези въпроси отговарят децата от столичната 29-а детска градина "Слънце". Чуйте ги.