Името ѝ е Адриана Гюзелева. Дъщеря е на големия български бас Никола Гюзелев и на Анна-Мария Гюзелева, балерина, актриса, също артистична душа.
Адриана е родена в София, но веднага след това семейството заминава за Италия. Израснала е в Парма, когато идва време за училище, се преместват в Рим. Към българския и италианския, които на 8 г. говори вече еднакво добре, се добавя и френския, защото я записват във френско училище. Така расте - в Италия, с идвания до България, там завършва университет. Работи 4 години в офиса на един от българските евродепутати в Брюксел, но усеща - сърцето ѝ е другаде.
Връща се в България и почти на шега (както много важни неща са се случили) прави фейсбук страничка, а после и блог. Нарича го In Food Veritas. И осъзнава, че именно с това иска да се заминава.
Оттам започна и разговорът ни в студиото - защо се наблюдава този засилен интерес към готвенето, към философията на храненето.
"Макар и с леко закъснение, това се случва и у нас, и до голяма степен това се дължи на многото телевизионни предавания и формати. Голям отпечатък има и моят любимец Антони Бордейн, който промени отношението към храната, свърза я с пътуването, с вглеждането в семплите неща, той не отиваше в ресторантите със звезди Мишлен, а в някои дори съвсем пропаднали места и откриваше страхотна храна. Оттук и street food, уличната храна се възвиси" - разказва Адрана Гюзелева.
Говорим за инстинктите при готвенето (много важни за Адриана), за любовта, която тя влага във всичко. За събитията, готвенето и... пътешествията.
"Те са абсолютно неизбежни, защото можеш да разбереш културата на хората чрез храната. Това пак идва от Антони Бордейн, който отиваше и сядаше на една маса с местните и се свързваше с тях чрез различните вкусове" - отново думи на Адриана Гюзелева, която е убедена, че трябва да се пътува и влага всичко, "което имам и нямам в пътешествия".
След тази фраза едва ли има нужда да казваме, че тя е зодия Стрелец. Усмихната, пътешестваща, позитивна, според нея ние сами избираме какво да видим, когато сме другаде и какво да отнесем със себе си. Разказва с наслада за последното си пътуване, което е в Грузия - за изключителното гостоприемство, за разкоша на храната , за вината (особено кехлибарените), за квеврите "тези глинени съдове за вино, които са част от световното наследство под егидата на ЮНЕСКО", както разбира се и за тостовете, така характерни за страната, които "понякога могат да продължат до 20 минути и всички търпеливо седят и слушат, защото самите тостове са много смислени, истинско изкуство сами по себе си".
Чуете ли я, веднага ще поискате да заминете за Грузия. На момента.
Чуйте цялото гостуване и разговора ни с Адриана Гюзелева тук,
а останалите теми са свързани с любопитството ѝ към азиатската кухня и един спомен от визита в Япония със знаменития ѝ татко, когато е на 14; за Италия, в която всяко малко селце е история и за италианската храна, която всички заобичваме с лекота, за градовете, които обича ("Париж е моят град, но и Барселона, а напоследък съм влюбена в Ню Йорк, където непрестанно нещо се случва, можеш да попаднеш просто ей-така на постановка на Drunk Shakespeare, където играят определена пиеса от Шекспир, но не знаеш коя ще се "падне", има много импровизация..."), за градското пространство, което развива под името Concept 166, за детството и за многото хотели и ресторанти, които "явно са ме упоили и са култивирали у мен любовта към храната и нейното приготвяне ". Всичко това, поднесено с искрена усмивка, каквато рядко сякаш срещаме напоследък…
Марио Хосен отдавна е свързан с музиката на Николо Паганини – и като интерпретатор, и като изследовател. А вече и като официален посланик на неговата музика заедно със създадения от него Паганини ансамбъл. "Голяма част от световните композитори имат свои общества в различни точки на света – общества, които популяризират тяхното творчество..
В периода на големите намаления преди Коледа, търговците са в надпревара за по-апетитни отстъпки и примамливи предложения. Потребителите обаче, не са застраховани към това да попаднат на некоректен онлайн търговец. Ако сме решили да направим покупка е добре да отделим време и да проверим кой предлага конкретната стока, съветва Соня Спасова от..
Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София – около 11°. И в планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, през деня ще..
Коментатори във "Форум" тази седмица са адвокат Николай Хаджигенов и главният редактор на сайта kaldata.com Светлин Желев. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха в понеделник бяха: - Казусът с избор на председател на Народното събрание - Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет внася доклад за промяна на..
Яница Атанасова е танцов артист, хореограф и преподавател в Нов Български университет, един от тези артисти, който смело представят своите спектакли на различни места в България. Тази седмица авторският й танцов пърформанс “Шило“ ще бъде представен в РЦСИ "Топлоцентрала“. Тя бе гост в предаването "Радиокафе“, за да разкаже повече...
Български дарителски форум представи Годишния анализ на дарителството в страната през 2023 г. Близо 138 милиона лева са дарили компании, фондации и физически лица. С това се бележи ръст от 11% на даренията в България през 2023 г., спрямо 2022 година. С 48% компаниите в страната остават най-големият дарител, следвани от фондациите с 33% от..
В следващите три години в бюджета на България могат да постъпят допълнително 1,4 млрд. лв., ако бъдат повишени акцизите на тютюневите изделия на три равни стъпки. Това ще бъде свързано с поскъпване на цигарите с 13-14% годишно, според икономиста д-р Димитър Събев от Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Пред..