Ако искате да хапнете сирене по шопски, но... като десерт или да се отървете от детските си кулинарни кошмари (като грис халвата или млякото с ориз), ще трябва да прескочите до село Зорница, до Мелник. Там се намира един ресторант, в който работи най-младият екип в България - доайенът им е на "цели" 24 години. С него (и с част от кулинарните им предизвикателства) се срещнахме на StrEAT Fest-а на Женския пазар в София, където беше и нашето пътуващо неделно студио. Той се казва Васил Спасов и всъщност е от Варна, но приключенският му дух го довежда в село Зорница. Там шеф Спасов и останалите младежи от екипа (всички ходят с тениски #децата готвят) създават кухня, базирана на тероара на Мелник - "там самата почва е много плодородна и каквото засеем расте. Има огромно количество млекодаен добитък - овце, крави, кози, пълно е с малки ферми, млякото, което произвеждаме е невероятно. Напоследък се развиват и месодайните породи - прасета, говеда...".
Тоест, имат хубаво мляко и хубаво месо. И много идеи.
Поднасяме стари български рецепти по нов начин - нова, прогресивна българска кухня.
Имат интересни тематични разработки - една от тях е кошмарите от нашето детство.
Неща, които не сме обичали или направо сме мразели като деца, ги поднасяме по нов начин. Понякога ни отнема повече от шест месеца, за да превърнем това, което не сте искали да ядете като малки, в нещо изключително.
На молбата ми за конкретен пример, Васил Спасов описва как млякото с ориз бива поднасяно на пяна, правим капучино от мляко с ориз, сервираме го със сладолед от кисело и прясно мляко (овче, което сами сме си направили)... също правим мини ризини - оризчета, покрити с шоколад, предлагаме също въздух от виолетки.
Е, как да не полюбопитства човек и да иска да опита въздух от виолетки!
И още, бидейки толкова млад екип, те не винаги спазват "догмата в кулинарията". И тук за пример шеф Спасов дава гореспоменатото сирене по шопски, в което си го има всеки един компонент - от лютата чушка, до сиренето, но го правим така, че е най-добрият ни десерт.
Освен че са най-млади, с хубаво чувство за хумор и много смели, те се гордеят, че имат най-богатата винена листа в България - на погледа ми, изпълнен с леко недоверие, Васил Спасов подчертава, че го заявява съвсем отговорно и се впуска в разяснения за отделните винени секции, започвайки от региона (все пак говорим за Мелник и в радиус от 17 километра там има 33 винени изби), преминавайки през България, Стара Европа, Южна Америка, за да стигне до Австралия и Нова Зеландия, откъдето идва най-модното в момента совиньон блан....
Самият ни гост от малък е влюбен в готвенето и най-вече в скарата. Запазва тази любов и сега е щастлив, че призванието му е да храни хората, създавайки емоция - това е така-наречената техно-емоционална кухня - чрез техника в готвенето създаваме емоции у хората.
В София на StrEAT Fest-а бяха дошли със следните емоции - трюфел-тост със сланина, картофен чипс с трюфел, тартар от говеждо лаго и джумерки (както във Варна наричат пръжките) с... трюфел. Все пак в превод името на ресторанта, за който ви разказваме е черен летен трюфел.
Катастрофа между джип, лека кола и автобус на Градския транспорт затруднява движението на "Цариградско шосе" в София, предава БГНЕС. Инцидентът е станал в посока център, близо до Орлов мост. Джип Range Rover със софийска регистрация, лек автомобил Suzuki с..
От 29 ноември до 1 декември 2024 г. в Националния музей "Земята и хората" майстори на икебаната ще представят изложбата "Приказки с цветя в музея". Четирите специалистки по икебана - Гергана Герова-Сейши, Богдана Нейкова-Енко, Мария Колева-Йосуй и Гуна Драгийска-Сюитей ще покажат цветни композиции в модерен стил икебана на школа Согецу...
Марио Хосен отдавна е свързан с музиката на Николо Паганини – и като интерпретатор, и като изследовател. А вече и като официален посланик на неговата музика заедно със създадения от него Паганини ансамбъл. "Голяма част от световните композитори имат свои общества в различни точки на света – общества, които популяризират тяхното творчество..
В периода на големите намаления преди Коледа, търговците са в надпревара за по-апетитни отстъпки и примамливи предложения. Потребителите обаче, не са застраховани към това да попаднат на некоректен онлайн търговец. Ако сме решили да направим покупка е добре да отделим време и да проверим кой предлага конкретната стока, съветва Соня Спасова от..
Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София – около 11°. И в планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, през деня ще..
Коментатори във "Форум" тази седмица са адвокат Николай Хаджигенов и главният редактор на сайта kaldata.com Светлин Желев. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха в понеделник бяха: - Казусът с избор на председател на Народното събрание - Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет внася доклад за промяна на..
Яница Атанасова е танцов артист, хореограф и преподавател в Нов Български университет, един от тези артисти, който смело представят своите спектакли на различни места в България. Тази седмица авторският й танцов пърформанс “Шило“ ще бъде представен в РЦСИ "Топлоцентрала“. Тя бе гост в предаването "Радиокафе“, за да разкаже повече...