"Земята трябва да се третира с уважение, без химически продукти, а с органични обогатители - естествен тор или компост. Работи се също с билки, които се пръскат върху растенията. И много внимателно следим (както земеделците са правели някога) циклите на луната и звездите. Това много силно влияе върху биоземеделието. От 10 хиляди години, откакто съществува земеделието, хората са наблюдавали небето, за да разберат как работи земята."
Рене Бекер не е от семейство с традиции в земеделието. Напротив, роден и израснал е в Париж. Но от млад започва да се интересува от екология и от това, с което се храним. "Помня как през 70-те започнаха да се използват твърде много консерванти. Тогава реших да се преместя от Париж в провинцията. Започнах да уча, да посещавам различни курсове и семинари по биодинамиката на земеделието."
Самият той си купува голяма ферма (100 хектара), започва да отглежда животни (крави, овце, кози и много пчели), отглежда зеленчуци, плодни дръвчета, бадеми, зърнени култури ("и затварям целия кръг до печенето на хляба").
Продава продуктите (хляб, сирене, масло, мляко, мед) директно на пазара, няма посредник, затова и цената в крайна сметка не е толкова по-висока от един не-био продукт. Рене Бекер е убеден, че тези продукти трябва да са достъпни за всеки, не само за по-заможните, защото "всеки има право да се храни с добра и здравословна храна".
Биодинамичното земеделие започва да става изключително популярно във Франция покрай виното. "В момента има 300 биодинамични сертифицирани лозя и винарни (иначе тези, които са само био, са двойно повече). Във Франция, знаете, виното е традиция и част от нашата култура. Търси се добрият вкус, финесът. Допреди няколко години качеството е било общо снижено и виното започна лошо да ферментира, - разказва Рене Декер, - а като се прилага биодинамичното земеделие, виното ферментира много лесно и естествено и има по-добър вкус, което много се цени във Франция. Ще ви дам един пример - корените на биодинамичните лозя слизат много по-надълбоко в почвата, докато корените на тези, третирани с химикали, остават много плитко под повърхността). В биодинамичното земеделие се търси качеството, не количеството. Но тъй като се получава по-хубаво вино с по-добър вкус, то се продава по-скъпо и така биодинамичното земеделие става и икономически изгодно."
С Рене Бекер говорим за същността на биодинамичното земеделие, за това колко време е необходимо, за да стане един терен "достоен" за биодинамично земеделие, защо в България все още няма много такива земи и в кои европейски държави е развито.
"Хубавото е, че младите се интересуват все повече от биодинамичното земеделие и точно в това се състои моята работа - да формирам отношение към биоземеделието у младите хора, да ги образовам. Аз пътувам из цяла Франция и всяка седмица имам по 15-20 младежи, с които провеждам курсове и семинари."
Рене Бекер вярва, че за да променим и запазим земята, трябва да променим съзнанието си. И това трябва да стане от най-ранна възраст - "ако децата познават процесите, ако виждат как от едно зрънце пониква стрък или как се отглежда едно животно, те като пораснат, няма да одобрят 200 животни да се гледат натъпкани в едно съвсем малко пространство. Трябва да ги научим да уважават природата".
Чуйте разговора на Лили Големинова с Рене Бекер.
Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.
Катастрофа между джип, лека кола и автобус на Градския транспорт затруднява движението на "Цариградско шосе" в София, предава БГНЕС. Инцидентът е станал в посока център, близо до Орлов мост. Джип Range Rover със софийска регистрация, лек автомобил Suzuki с..
От 29 ноември до 1 декември 2024 г. в Националния музей "Земята и хората" майстори на икебаната ще представят изложбата "Приказки с цветя в музея". Четирите специалистки по икебана - Гергана Герова-Сейши, Богдана Нейкова-Енко, Мария Колева-Йосуй и Гуна Драгийска-Сюитей ще покажат цветни композиции в модерен стил икебана на школа Согецу...
Марио Хосен отдавна е свързан с музиката на Николо Паганини – и като интерпретатор, и като изследовател. А вече и като официален посланик на неговата музика заедно със създадения от него Паганини ансамбъл. "Голяма част от световните композитори имат свои общества в различни точки на света – общества, които популяризират тяхното творчество..
В периода на големите намаления преди Коледа, търговците са в надпревара за по-апетитни отстъпки и примамливи предложения. Потребителите обаче, не са застраховани към това да попаднат на некоректен онлайн търговец. Ако сме решили да направим покупка е добре да отделим време и да проверим кой предлага конкретната стока, съветва Соня Спасова от..
Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от юг-югозапад и ще е слаб до умерен, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 10° и 15°, в София – около 11°. И в планините ще преобладава слънчево време с разкъсана средна и висока облачност. Вятърът ще се ориентира от югозапад, през деня ще..
Коментатори във "Форум" тази седмица са адвокат Николай Хаджигенов и главният редактор на сайта kaldata.com Светлин Желев. Заедно с водещия Константин Лавсов, част от темите, които дискутираха в понеделник бяха: - Казусът с избор на председател на Народното събрание - Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет внася доклад за промяна на..
Яница Атанасова е танцов артист, хореограф и преподавател в Нов Български университет, един от тези артисти, който смело представят своите спектакли на различни места в България. Тази седмица авторският й танцов пърформанс “Шило“ ще бъде представен в РЦСИ "Топлоцентрала“. Тя бе гост в предаването "Радиокафе“, за да разкаже повече...