Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната - начин на правилна употреба

Здравословното хранене - от бебешка до зряла възраст. Как начинът ни на хранене влияе върху качеството ни на живот и къде е балансът между храненето, диетите, фитнеса и добрия външен вид. На тези теми е посветено днешното предаване “Радиоприемница”.

Храненето като модел и предпочитание към определени храни се създава от ранна детска възраст и е под влиянието на майката. Храненето и теглото на детето през първите 1000 дни, след зачеването на плода, имат огромно значение за неговия растеж и развитието му не само физически, но и интелектуално, както и за риска от хронични заболявания, които се развиват не само през детството, казва проф. д-р Стефка Петрова - специалист по хранителна епидемиология и хранителна политика, ръководител на групи за разработка на национални препоръки за здравословно хранене.

Според специалиста, хранителните навици на бъдещата майка трябва да бъдат адекватни на потребностите на една бременна жена. Екстремно ниските килограми, свързани с модерните модни възприятия за женската фигура, могат да доведат до сериозни рискове за развитието на бебето. Не по-малко е влиянието на затлъстяването на жената преди забременяването, защото може да доведе до гестационен диабет или увеличаване на плода и съответно рисковете, свързани с това.

Много важно е с какви килограми и какъв хранителен статус тръгва една жена през бременността. Всички жени знаят, че най-полезно за детето, поне през първите месеци, е да бъде кърмено, защото кърмата е и храна, и вода (на бебетата не се препоръчва да се дава вода). Кърма при поискване - когато поиска и колкото поиска, е най-добрият вариант за хранене на детето и това намалява рисковете от затлъстяване на детето и му дава по-добър имунитет, казва д-р Петрова.

След като бебето стане на около 6 месеца трябва да се захрани. Това става със зеленчуково пюре, по-късно месо и риба в малки количества, яйчен жълтък и т.н. до годинка. Като през този период храната трябва да е разнообразна и не е препоръчително да се дават плодови сиропи. Майките спокойно могат да дават и консервирани храни, защото те са направени по определени формули и са под контрол. Бебешките кухни също могат да бъдат от полза, но те са след определена възраст. 

Много майки след раждането искат бързо да се освободят от излишните килограми и прибягват до екстремни хранителни режими. В момента изключително популярен е кетогенният хранителен режим. Мазнините в този режим осигуряват 80% от енергията, от храните, които се консумират, а се приемат само 5% въглехидрати.

При този режим започва разграждане на мазнините в черния дроб при минимален прием на въглехидрати, тъй като се получават се кетонни тела, които се използват вместо глюкоза за енергиен източник. Този хранителен режим е разработен преди 100 години за лечение на епилепсия и сега набира популярност за намаляване на теглото.

При клинични изследвания се получават положителни резултати за бързо сваляне на килограми, включително и на апетита. Оказва влияние и на хората за контролиране на диабет и при неврологични проблеми. При този режим, обаче, се изключват цели групи храни. Диетата изключва консумацията на всички зърнени храни и продукти от тях (като хляба и тестените изделия, например), картофите, в някои случаи моркови и цвекло, плодовете са ограничени, както и растителнителните мазнини като слънчогледово, рапично олио и др.. Разбира се, захарта и захарните изделия, безалкохолните напитки също са изключени.

Този режим включва много месо, тлъсто и червено месо, различни видове месни продукти като наденици и бекони, риба и яйца, заедно с млечни масла, сметана, мас, кокосово масло и др. При дълготрайно прилагане (повече от 2-3 месеца) на този режим има сериозни рискове за здравето, казва д-р Петрова и посочва, че се развива недостиг на много минерални вещества - магнезий, калий, калций и се препоръчва приемът им като хранителна добавка.
Освен това има дефицит и на хранителни влакнини, които влияят върху микрофлората в червата. Затова д-р Петрова препоръчва умерено, балансирано хранене, което трябва да ограничава въглехидратното хранене за сметка на умерено увеличение на мазнините, но без да бъдат изцяло изключени въглехидратите.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16