Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да не си "сготвим" и акриламид с домашно приготвената храна?

Препържените картофи и тъмната коричка на хляба са с най-високо съдържание на потенциално канцерогенното вещество

Мащабно проучване в ЕС ни накара отново да помислим за храната, която слагаме на трапезата си и нейното качество и безопасност. Асоциация "Активни потребители" публикува тази седмица изследване на десет потребителски организации на проби от над 500 хранителни продукта в различни европейски страни за съдържание на акриламид. Една трета от тях са показали наличие на веществото над определената норма - основно проби от кафе, чипс, пържени картофи, бисквити, зърнени закуски. Предполага се, че акриламидът е силен канцероген.

До момента изследвания са правени само при животни, като те категорично доказват този ефект. Необходими са още проучвания на потенциала на акриламида да предизвика рак и при човека, коментира за Радио София доц. д-р Тери Врабчева от отдел "Храни и хранене" на Националния център за обществено здраве и анализи.

Проучване, проведено още през 2002 година от група учени от Университета в Стокхолм, показва, че акриламидът се образува по време на нагряване на богати на въглехидрати храни, но при наличието на определена аминокиселина - аспаргин, обясни доц.  Врабчева. Тя се среща в много зеленчуци. Акриламидът обаче се образува при продължителна обработка при високи температури (над 120 градуса), обикновено при печене или пържене. При варене веществото не се образува.

През 2008 година, по инициатива на Европейската агенция по безопасност на храните, във всички европейски страни се правят изследвания за наличие на акриламид в храните. Доц. д-р Тери Врабчева ръководи лабораторията, която прави изследванията на над 40 вида продукти в България. Най-високи стойности са открити в кафето, следват бисквитите и зърнените храни. Въз основа на резултатите от всички страни е направена оценка на риска и Европейската комисия публикува норми за наличие на веществото в храните, които влизат в сила от месец май 2018 година. Сегашното проучване на европейските потребителски организации цели да проследи изпълнението, обясни доц. Врабчева.

СнимкаЗа да избегнем образуването на акриламид при приготвянето на ястията вкъщи, специалистът съветва картофите да се пържат при ниска температура (под 120 градуса) до златисто жълто, а не до тъмно кафяво. Същото се отнася и за хляба - акриламидът се концентрира в тъмно кафявата изпечена коричка, в меката част на хляба веществото не съществува.

Преди печене или пържене картофите не трябва да се държат в хладилника, защото при температури под 6 градуса в тях протича процес, наречен "студено подслаждане" - т.е. се покачва съдържанието на въглехидрати. Ако веднага се приготвят термично, ще имат по-високи стойности на акриламид. Съдържанието на веществото може да бъде намалено с до 50%, ако ги накиснем нарязани във вода за 15-30 минути.

При индустриално произведените храни това правило не може да се приложи - по външни белези не може да се каже дали в дадена опаковка бисквити или чипс има акриламид. Производителите имат отделни насоки за това как да приготвят храната, за да намалят до минимум съдържанието на веществото, каза специалистът.

При кафето, точно обратно на останалите храни, е установено, че леко опеченото кафе съдържа повече акриламид. Това може да разберем от цвета му - тъмното кафе има по-малко количество от веществото, отколкото светлото на цвят опечено кафе.

Контролът на храните в търговската мрежа започва още от производството, по време на регулярните проверки на всички предприятия, заяви пред Радио София инж. Нели Тодорова, главен експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните. Вече са започнали и изследванията за наличие на акриламид, в изпълнение на европейския регламент, влязъл в сила през миналата година.

Още подробности - чуйте в звуковите файлове!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 01.05.25: Настъплението на тротинетките, червената зона и къде са комедиите в българското кино

Навръх Първи май студиото на "Форум" отново се напълни със седмичните коментатори Гергана Костадинова – пиар, директор на агенция "Right Direction", и Димитър Кръчмаров – продуцент, сценарист, част от екипа на спортната страница "Топка е". Темите, които днес им предложи водещият Лъчезар Христов, а те с готовност приеха, са: 149 години..

публикувано на 01.05.25 в 18:25

В Музея на София ученици ще проведат форум "Добродетели на духа и волята"

Повече от 50 ученици от 15 училища ще вземат участие в третото издание конференцията "Добродетели на духа и волята" , която ще се проведе на 2 и 3 май в Регионалния исторически музей в София (РИМ - София).  На нея ще бъдат представени разработки по теми на едни най-драматичните и героични моменти от българската история : "100 години от..

публикувано на 01.05.25 в 16:50

Златният кадрови резерв за бизнеса все повече е в крак с времето

По данни на НСИ заетите лица в България на възраст между 55 и 64 години са 632 000 през третото тримесечие на 2024 г.. Те са 70% от населението в същата възрастова група. 10 000 българи на възраст над 65 г. са се регистрирали в Бюро по труда . 42% от регистрираните безработни са на 50+ години – или близо 62 000 души. 7 хиляди от тази..

публикувано на 01.05.25 в 16:47

В духа на 1 май - музиканти от ОКИ "Надежда" чистят и боядисват

Един от общинските културни институти в столицата - този в Надежда, днес в духа на празника на труда - 1 май, организира почистване и освежаване на фоайето на институцията. “Решихме да оправим културата като започнем от Културния дом в ОКИ “Надежда”. Пълно е с хора - имаме цигулари, диригенти, режисьори, контрабасисти, челист, оперен певец. Хора,..

публикувано на 01.05.25 в 14:17

Временно променят движението в части на ул. "Опълченска"

Етап 6 от реконструкцията на ул. "Опълченска“ от бул. "Александър Стамболийски“ до бул. "Сливница“, налага промяна на движението в района, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От 02.05.2025 г. до 30.05.2025 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Опълченска“ между бул. "Сливница“ и бул. "Тодор Александров“..

публикувано на 01.05.25 в 14:15

За 99-и път се отбелязва възстановката на Априлското въстание в Копривщица

Честването на Априлското въстание и празника на град Копривщица се провеждат ежегодно на 1 и 2 май на площад “20-ти Април“ в града. За първи път отбелязването на празника става през 1926 г. Събитието се случва на площад “20 април” пред констицата на героите от Априлското въстание и днес за 99 път се отбелязва възстановка на тези паметни дни от 1886..

публикувано на 01.05.25 в 13:32