Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Киви в България - мисия възможна

Албена Георгиева разказва за този благодатен за гледане плод, от който се прави сладко, шоколад и сапун, а скоро и вино

Снимка: Луиза Лазарова
Сега ще ви разкажем за един "плод под прикритие" - по думите на Албена Георгиева, за която днес кивито е ежедневие. Руса, колоритна, с диадема с киви (специално изработена), тя е чудесен събеседник. Срещаме я на един базар в столицата, където представя многобройните и често удивителни продукти, в които кивито е определящата съставка.
Всъщност киви в България има от 1978-а, тогава в Петрич експериментално са засадени 500 декара с киви, внесено от Франция. Първоначално са се отглеждали в оранжерии, за да се адаптират, но след това вече растат на открито. Цялата продукция обаче отивала за износ, затова родният пазар не познавал българското киви - разказва Албена, на чието семейство през 1994-та "връщат" пет декара "с едно реално готово, пораснало киви", което си е голям късмет, защото кивито дава плод едва на шестата година.

Кивито не е капризноИначе е благодатно и благодарно растение, няма нужда да се пръска, тъй като самата му обвивка го защитава от насекоми - допълва Албена, която заедно със сестра си развива компанията за "всичко от киви", макар че и двете си имат съвсем други професии. Оказва се, че кивито се чувства добре в България (освен в Северна, където е твърде студено).
Кивито е зимен плод, прибира се през октомври, неузрял, като райската ябълка и има следберитбено зреене - издава Албена Георгиева, - принципът е, че ако някъде смокинята дава плод, там може да расте и киви.
Даже експериментално засадила едно киви до Римската стена, където всяка седмица участва на фермерския пазар и то не само пораснало, но оцеляло няколко зими, докато някой не си го "харесал" и изкоренил. Типично по нашенски.
Не толкова типична е киви-одисеята на семейството на Албена. За тях интересното идва, когато има се налага да изхвърлят тон и половина киви. Тогава решават да експериментират - успяват да направят сладко от киви, сушено киви, плодов чай с киви и шоколад с киви. Да не говорим за ракията от киви! В момента развиват и козметична линия от сапуни с киви. Снимка Луиза ЛазароваС две думи, кивито се оказва истинско зелено богатство, ако подходиш креативно и новаторски. Сега на ред е плодовото вино от киви, имат съгласието на една винарна в Пловдив за съвместно производство, както и ликьора от киви, който е почти готов като състав.
Пробвахме и туршия от киви, не се получи, но не сме се отказали - смее се Албена, която всъщност е завършила българска филология и не е и предполагала, че фермата ще се превърне в основно нейно занимания. Като казваме ферма, под това име се крият не само петте декара с киви и петте декара с лозя, но и един малък пчелин, където пък се получава кестенов мед - бутиков мед, който се събира веднъж в годината, когато цъфтят ядливите кестени, каквито насаждения има в планините Беласица и Берковица. Той е по-скъп от медовете, които се събират няколко пъти в годината, по-горчив е и е или любов от пръв поглед или хората категорично не го харесват - бързо превключва на "медена" тема нашата събеседничка.
Но и това не е всичко. Защото Албена пази една друга семейна традиции - точенето на юфка. Наследява я от майка си, която прави прочутата в региона Юфка на баба Калинка, умения, с което са участвали в различни фестивали и с радост предават да деца и любопитни възрастни. След смъртта на майка си, Калинка се старае да се усъвършенства и с всяка точилка и всяка кора става все по-добра. Всичко това разказва с усмивка, от нея струи добро настроение. От кивито ще да е, мисля си аз, докато тя ми разказва, че точи юфка от бяло и от пълнозърнесто брашно, а сега смята да започне и от брашно от... киви?, веднага питам аз. Но се оказва, че брашното е от лимец. От кивито обаче се получава една сушена смес, която се използва за нов козметичен продукт - ексфолиант за тяло.
И още - българското киви е по-малко и по-захарно от вносното. Албена продължава да си хапва от него - даже вече го ям с кората, защото в нея са витамините. А пък със сладко от киви се получава чудесен чийз кейк! Ммм...

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Връченият мандат ще бъде изпълнен

"Форум", 15.01.25: България - 80 дни след последните парламентарни избори

В средата на тази седмица най-после можем да съобщим дълго очакваната новина за редовно правителство. В минутите на днешния "Форум" Иво Инджов и Аркади Шарков коментираха по темите: Кабинетът "Желязков" – състав, перспективи, възможности. Министри и хоризонти пред партиите в коалицията. В седмицата преди встъпването на Доналд Тръмп като..

публикувано на 15.01.25 в 18:25

Каква е ролята на изкуствения интелект в образованието?

Внедряването на изкуствения интелект в класната стая, макар и противоречиво, се разглежда от организации като ЮНЕСКО, ОИСР и Световния икономически форум като ключова стъпка към модернизация на образованието и подготовка на учениците за изискванията на съвременния свят. Според екипа на Приложна академия за образование "Синдео“, специализирана..

публикувано на 15.01.25 в 17:10
 Александра Петкова

Светът оценява научна разработка на Александра Петкова от НПМГ

Дванадесетокласничката Александра Петкова от Националната природо-математическата гимназия "Акад. Любомир Чакалов" (НПМГ) в София бе аплодирана от пълна зала с млади учени, след като в рамките на 7 минути представи своя разработка, с която допълва теорията на Келвин за константните вълни . Това стана преди броени дни по време на Нобеловите..

публикувано на 15.01.25 в 16:40

Експресно издадени лични карти ще се получават само в София

Получаването на експресно издадена лична карта на български граждани ще става само на територията на град София в определени структури на МВР - Столична дирекция на вътрешните работи, Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи - София или в дирекция "Български документи за самоличност".  Това реши служебното правителство.  По..

публикувано на 15.01.25 в 16:16

Фестивалът "На кино на село" с 60 прожекции в 10 български села

"На кино на село" е ежегоден фестивал, който стартира в село Трудовец през юли-септември 2024 г. Целта е да се осигури равен достъп до новите кинопродукции в малките населени места в България, чрез изграждане на мрежа от кино-села и местни "кино-будители". За тази година са предвидени 60 прожекции в 10 български села, каза пред Радио София..

публикувано на 15.01.25 в 15:32

Електронна информационна система ще улеснява пълното осиновяване

Нов Правилник за дейността на Съвета за осиновяване е публикуван от социалното министерство за обществено обсъждане. Във връзка с промените в Семейния кодекс от края на 2023 г., социалният министър издаде Наредба за реда за вписването, воденето, съхраняването, поддържането и функционирането на Националната електронна информационна..

публикувано на 15.01.25 в 15:13

И тази година Община Елин Пелин подпомага двойки за асистирана репродукция

В град Елин Пелин тече процедура за приемане на кандидатури за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, които живеят на територията на общината. Крайният срокът за прием на документите е 21 февруари. От края на 2023 г. от местната власт е приет Правилник за финансово подпомагане на хора с такива проблеми, съобщи пред..

публикувано на 15.01.25 в 14:40