Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сомелиерът Живко Енчев: Доброто вино е направено от грижливо гледано лозе

Виното е може би най-социалната напитка, която събира хората заедно на масата, казва сомелиерът Живко Енчев в деня на виното и любовта. Професията “сомелиер” е важна, защото не може да се говори за винарство - производство и търговия, без сомелиерското съсловие, защото винопроизводството и търговията с вино имат нужда от тази позиция. Дълбочинното познание на виното като напитка дава здрава основа, на която да стъпи и да разшири познанията си с правилно съчетание с кулинарни произведения, защото те трябва да са винаги ръка за ръка и не трябва виното или храната да надделяват едно върху друго, казва сомелиерът.

Според него добре издържаното меню за ресторант включва в пъти по-голяма селекция от вина, спрямо ястията, които се предлагат, но и към всяко ястие да има поне 2-3 винени предложения. Работата на сомелиера се състои точно в това да  помогна с избора на правилното вино. В същото време липсата на кадри постави в последно време ресторантьорството в ъгъла - наемат се хора, които не са  достатъчно квалифицирани. В моя професионален опит не съм допускал появата на обслужващ кадър - сервитьор или барман, да стъпи в търговска зала без той да познава на 100% винената селекция и ястията от кухнята, казва Енчев.

Според него в сравнение с големи винени страни като Италия, Франция и Испания ние сме много далеч, но пъврим по естествения път на развитие и вече се произвежда по-качествено вино, количеството на изпито вино се повишава, пробва се износът на българско вино да се върне на мястото си на международните пазари. При цялото това развитие на винопроизводството в страната, няма как да не дойде моментът, в който браншът да каже, че има нужда от позицията сомелиер. В момента това нещо се случва. Сомелиери няма по ресторантите, защото ресторантьорите не желаят тази позиция, но има действащи сомелиери и резултатът се вижда и ще бъде все по-осезаем.

Относно качествата на доброто вино, Енчев казва за мен като професионалист, доброто вино е направено от грижливо гледано лозе. Доброто вино стои в добра стилистично бутилка и не на последно място доброто вино е споделено с кръг от приятели.
Сомелиерът е на мнение, че виното трябва се избере спрямо повода и обкръжението, можем да се насладим еднакво добре и на младото и на отлежалото вино. Младите вина са много експанзивни и буйни. Отлежалите са много по-улегнали и има много повече философия в тях. Има доста добри и млади и отлежали вина.

За днешния празник сомелиерът препоръчва да се вземе вино без значение дали ще е бяло, розе или червено. Освен това трябва да уважаваме българското вино.

Във виното също има мода, която се диктува от запад. В момента модата е на пиене на някои определени сортове. Розето е в подем - то трябва да е по-бледо и минерално. Има мода и в отглеждането на лозята - сега е по-добре да се заложи на биодинамично земеделие и отглеждане на лозята и производство на биодинамични вина.
Чуйте целия разговор със сомелиера в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновяват кампанията "еЗдраве" до 22 декември

Министерството на здравеопазването (МЗ), Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – София и „Информационно обслужване“ АД подновяват кампанията "еЗдраве" от днес до 22 декември поради огромния интерес, съобщават от ведомството. Чрез него всеки може да получи достъп до електронното си здравно досие през своя мобилен телефон. През декември съдействие в..

публикувано на 02.12.24 в 12:43

55 срещи с хора на духа - с житейските им истории и правила, в техните домове

След над 200 интервюта журналистката Валентина Петкова трудно, но внимателно е подбрала 55 от тях, за да ги включи в един сборник. За книгата "55 изповеди за любовта. Двама в люлката" единственият водещ критерий при подбора е бил тези интервюта, взети обикновено в дома на съответната двойка, да са с личности от различни сфери на духовния..

публикувано на 02.12.24 в 12:32

Предупреждават за опасни коледни лампички

С наближаването на коледните празници множество домакинства, фирми, детски и социални заведения вече активно слагат коледната украса през декември. Това може да се окаже опасна задача, ако украсата бъде закупена от съмнителни търговци, съобщава БГНЕС. От началото на годината от пазара са спрени над 100 опасни светлинни вериги, показват данните на..

публикувано на 02.12.24 в 12:07

Коледният календар "25 дни доброта" провокира да бъдем активни граждани

25 предизвикателства, с които да бъдем по-добри и активни граждани е коледната инициатива, която стартираха от Фондация "Конкордия" – България. Със своя специален Коледен календар "25 дни доброта" те отправят нестандартно предизвикателство - вместо традиционните шоколадови изненади, всеки ден от календара крие вдъхновяваща задача. От 1 декември до..

публикувано на 02.12.24 в 11:39

Отбелязваме 133 години от създаването на Военномедицинска академия

На днешния ден отбелязваме 133-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия (ВМА). Празникът беше почетен с поднасяне на венци пред паметника на загиналите медицински чинове пред сградата на ВМА и награждаване на служители за проявен висок професионализъм. На събитието присъстваха представители на Президентството, Народното събрание,..

публикувано на 02.12.24 в 11:20

Тунелът на жп прелеза на бул. "Ботевградско шосе" вече е красив и безопасен

Тунелът на жп прелеза на бул. "Ботевградско шосе" вече е пребоядисан, като са направени и тематични стенописи, посветени на спортните легенди - Никола Цолов, Ивет Горанова, Гунди и Котков. Състоянието на подлезите в "Подуяне" е един от основните проблеми, пред който е изправен района, каза пред Радио София кметът Кристиян Христов. "Една..

публикувано на 02.12.24 в 10:08

Нарязани гуми, ако паркираш на "резервирано място" в крайните квартали на София

Нарязани гуми, счупени чистачки, надраскани със спрей автомобили. Това не е необичайна гледка в крайните квартали на София. Причината е, че колите се оказват паркирани на места, които някои столичани смятат за свои, защото "от години паркират на тях". Особено ако колите са с регистрация, различна от софийска, вандализмът няма граници...

публикувано на 02.12.24 в 09:17