Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарът Сандра Алексиева: Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш

Сандра Алексиева
Снимка: личен архив

Тя е красива и лъчезарна, заредена с много енергия и позитивни емоции. Родена е, за да бъде щастлива, а кухнята е голямата й любов. Така можем да опишем Сандра Алексиева -  кулинарен блогър, създател на популярния сайт „1001 рецепти“ и водещ на онлайн кулинарно предаване „Вкъщи със Сандра“.


„Занимавам се с кулинария от 12 години и съм сготвила и изяла 4 хил. рецепти.Човек още от ранна детска възраст може да усети призванието си и това, което е близко до сърцето му. Въпреки че имах забрана от родителите ми да включвам фурната и да използвам нож, докато не навърша 18 години, още в 4-и клас аз вече активно готвех българска кухня - пълнени чушки, сарми, капама.Това е хобито, което мога да практикувам до края на живота си, без да ме отегчи и без да ми дойде до гуша от него. Кулинарията е изкуство, в което постоянно има иновации“

Сандра е създател на популярния кулинарен сайт „1001 рецепти“, в който можем да намерим над 4 хил. предложения за ястия, със снимки и подробно описание как да ги сготвим. Над 1000 кулинарни статии правят уеб сайта още по-интересен, а кулинарен съновник се заема със задачата да ни обясни значението на ястията, които сънуваме. Съвсем скоро Сандра ще ни зарадва и с кулинарен хороскоп.

„Освен с уеб сайта, се занимавам и с правенето на едно кратко и много сладко онлайн предаване, което се нарича „Вкъщи със Сандра“. Предаването се снима в моя дом. Винаги съм мечтала за голяма, удобна и практична кухня, в която да има достатъчно място за няколко камери, за да снимаме предаване. Колегите ми преди гледаха доста недоверчиво върху тази идея, а днес всички сме щастливи, че я осъществяваме така успешно. Готвейки пред камерата, но вкъщи и по пантофи - няма как да се чувствам по-комфортно.“

Българинът готви най-често традиционни за нашите земи блюда като например мусака, пълнени чушки, боб чорба, сирене по шопски, показва статистиката на сайта „1001 рецепти“. А също и нещо много интересно - 50% от търсещите рецепти онлайн са мъже.

„Нашите рецепти са много повече от български, защото те са адаптация на съседните кухни. Заимствали сме много от ориенталската кухня, идеи от Турция и Гърция и дори сме ги направили по-добри. Българската кухня е много богата на вкусове и аромати, мазничка е, но не прекалено и е изключително интересна.“

Но най-важната рецепта от всички е тази на щастието:
„Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш. Когато човек казва „да“ само на неща, които му идват отвътре, животът му може да е много по-пълноценен. Когато теглиш чертата, не е важно да си просто успешен, просто да имаш пари или да си здрав. Важното е да си кажеш - да, щастлив съм. А любовта - тя е всичко за мен.“

Съвсем скоро нашата гостенка Сандра Алексиева ще стартира и най-новия си проект, който се нарича „Chef at Home“. Той представлява услуга, в която хората могат да си избират рецепта онлайн, да селектират определен час, брой порции и да поръчат продуктите за нея. Екипът на „Chef at Home“ ще изпрати всичко необходимо за избраното ястие в кутия, а продуктите ще са абсолютно подготвени - измити, обелени, нарязани, овкусени. В кутията ще има и лично писмо към всеки потребител, което ще му покаже правилните стъпки към вкусните обяд или вечеря. Идеята на проекта е да насърчи младите хора да готвят без страх, да замени некачествената и нездравословна кухня, да доставя храна без оскъпяване, и не на последно място - да запази традицията на българските гозби.

Как се готви пред камера, кои са най-важните елементи при приготвянето на десерт и още сладки и солени истории от Сандра - чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, лента първа

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..

публикувано на 11.01.25 в 16:00
С Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на международна фондация “Алеко Константинов”

Софийски разкази - Алекови дни 2025

Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..

публикувано на 11.01.25 в 15:00
Филип Тотю

Адресите на любовта - войводата Филип Тотю

Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила  за хайдутина -  да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...

публикувано на 11.01.25 в 14:00

Пикасо - само част от музейния фонд графики на Квадрат 500

Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от  Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:

публикувано на 10.01.25 в 20:13
Нели Симеонова

Третите в света на космическата храна

Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии  трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..

публикувано на 10.01.25 в 20:03

Радичков връх, Антарктика

С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за  инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..

публикувано на 10.01.25 в 19:29
Ивайло Илиев и Тодор Терзиев

"Форум", 10.01.25: Мълчанието на партийните лидери не е непременно нещо лошо

В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..

публикувано на 10.01.25 в 18:10