„Занимавам се с кулинария от 12 години и съм сготвила и изяла 4 хил. рецепти.Човек още от ранна детска възраст може да усети призванието си и това, което е близко до сърцето му. Въпреки че имах забрана от родителите ми да включвам фурната и да използвам нож, докато не навърша 18 години, още в 4-и клас аз вече активно готвех българска кухня - пълнени чушки, сарми, капама.Това е хобито, което мога да практикувам до края на живота си, без да ме отегчи и без да ми дойде до гуша от него. Кулинарията е изкуство, в което постоянно има иновации“
Сандра е създател на популярния кулинарен сайт „1001 рецепти“, в който можем да намерим над 4 хил. предложения за ястия, със снимки и подробно описание как да ги сготвим. Над 1000 кулинарни статии правят уеб сайта още по-интересен, а кулинарен съновник се заема със задачата да ни обясни значението на ястията, които сънуваме. Съвсем скоро Сандра ще ни зарадва и с кулинарен хороскоп.
„Освен с уеб сайта, се занимавам и с правенето на едно кратко и много сладко онлайн предаване, което се нарича „Вкъщи със Сандра“. Предаването се снима в моя дом. Винаги съм мечтала за голяма, удобна и практична кухня, в която да има достатъчно място за няколко камери, за да снимаме предаване. Колегите ми преди гледаха доста недоверчиво върху тази идея, а днес всички сме щастливи, че я осъществяваме така успешно. Готвейки пред камерата, но вкъщи и по пантофи - няма как да се чувствам по-комфортно.“
Българинът готви най-често традиционни за нашите земи блюда като например мусака, пълнени чушки, боб чорба, сирене по шопски, показва статистиката на сайта „1001 рецепти“. А също и нещо много интересно - 50% от търсещите рецепти онлайн са мъже.
„Нашите рецепти са много повече от български, защото те са адаптация на съседните кухни. Заимствали сме много от ориенталската кухня, идеи от Турция и Гърция и дори сме ги направили по-добри. Българската кухня е много богата на вкусове и аромати, мазничка е, но не прекалено и е изключително интересна.“
Но най-важната рецепта от всички е тази на щастието:
„Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш. Когато човек казва „да“ само на неща, които му идват отвътре, животът му може да е много по-пълноценен. Когато теглиш чертата, не е важно да си просто успешен, просто да имаш пари или да си здрав. Важното е да си кажеш - да, щастлив съм. А любовта - тя е всичко за мен.“
Съвсем скоро нашата гостенка Сандра Алексиева ще стартира и най-новия си проект, който се нарича „Chef at Home“. Той представлява услуга, в която хората могат да си избират рецепта онлайн, да селектират определен час, брой порции и да поръчат продуктите за нея. Екипът на „Chef at Home“ ще изпрати всичко необходимо за избраното ястие в кутия, а продуктите ще са абсолютно подготвени - измити, обелени, нарязани, овкусени. В кутията ще има и лично писмо към всеки потребител, което ще му покаже правилните стъпки към вкусните обяд или вечеря. Идеята на проекта е да насърчи младите хора да готвят без страх, да замени некачествената и нездравословна кухня, да доставя храна без оскъпяване, и не на последно място - да запази традицията на българските гозби.
Как се готви пред камера, кои са най-важните елементи при приготвянето на десерт и още сладки и солени истории от Сандра - чуйте в звуковия файл.
Пратките, които идват от чужбина се движат на два потока и разпределението им зависи от доставчиците, обясни за Радио София Станислава Владимирова - държавен инспектор в Агенция "Митници". За едните е необходимо митническо оформяне, за да стигнат до получателя, а вторият вид пристигат директно към потребителите, тъй като вече са освободени на..
Днес вятърът от юг ще се усили и ще бъде умерен и силен, в Предбалкана и в близост до северните склонове на планините от Южна България - бурен. Облачността ще бъде разкъсана, значителна над западните райони, но след обяд от северозапад бързо ще започне да се увеличава, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще бъдат в много широки граници – от 6°-7° в..
Днес коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев отново обсъждаха актуални теми от деня, както и такива, които вълнуват хората от доста време: Технологиите: Защо автономните автомобили още няма зелена светлина в България и Европа? Идеи за организацията на движение в Столичната община – паркиране, зони, привилегии...
"Разговор с психолог. Разбиране и преработка на детските емоции" - е акцентът на организираната тематична среща от Фондация "За нашите деца", която ще се проведе на 22 ноември с родители на деца от 0 до 7 години. Детето показва своите емоции още в утробата на майката, без да има представа и да осъзнава какви са те, това разказа в..
Макар днес да живеем значително по-дълго от нашите предци, основните причини за смъртност остават все същите социално-значими заболявания - сърдечно-съдови, невродегенеративни и метаболитни нарушения. “Когато говорим за анализ на един сложен процес, какъвто е биологичното остаряване, на клетките, тъканите, органите на човешкото тяло и на всички..
Отбелязваме Световната седмица за повишаване осведомеността за правилната употреба на антибиотици. През тази година темата е: “Антимикробната резистентност е невидима, аз не съм“ и има за цел да повиши осведомеността за въздействието на антимикробната резистентност върху живота на хората, като поставя пациентите в центъра на дискусията. Прекомерната и..
Българският фонд за жените отбелазва своите 20 години, 20 години подкрепа за правата на жените в България. Фондът е основан през 2004година от Станимира Хаджичитова и нейни съмишленички. Международната конференция “Феминизмът е за всички“ събра на 14 ноември представители на организации, подкрепени от Българския фонд за жените (БФЖ),..