„Занимавам се с кулинария от 12 години и съм сготвила и изяла 4 хил. рецепти.Човек още от ранна детска възраст може да усети призванието си и това, което е близко до сърцето му. Въпреки че имах забрана от родителите ми да включвам фурната и да използвам нож, докато не навърша 18 години, още в 4-и клас аз вече активно готвех българска кухня - пълнени чушки, сарми, капама.Това е хобито, което мога да практикувам до края на живота си, без да ме отегчи и без да ми дойде до гуша от него. Кулинарията е изкуство, в което постоянно има иновации“
Сандра е създател на популярния кулинарен сайт „1001 рецепти“, в който можем да намерим над 4 хил. предложения за ястия, със снимки и подробно описание как да ги сготвим. Над 1000 кулинарни статии правят уеб сайта още по-интересен, а кулинарен съновник се заема със задачата да ни обясни значението на ястията, които сънуваме. Съвсем скоро Сандра ще ни зарадва и с кулинарен хороскоп.
„Освен с уеб сайта, се занимавам и с правенето на едно кратко и много сладко онлайн предаване, което се нарича „Вкъщи със Сандра“. Предаването се снима в моя дом. Винаги съм мечтала за голяма, удобна и практична кухня, в която да има достатъчно място за няколко камери, за да снимаме предаване. Колегите ми преди гледаха доста недоверчиво върху тази идея, а днес всички сме щастливи, че я осъществяваме така успешно. Готвейки пред камерата, но вкъщи и по пантофи - няма как да се чувствам по-комфортно.“
Българинът готви най-често традиционни за нашите земи блюда като например мусака, пълнени чушки, боб чорба, сирене по шопски, показва статистиката на сайта „1001 рецепти“. А също и нещо много интересно - 50% от търсещите рецепти онлайн са мъже.
„Нашите рецепти са много повече от български, защото те са адаптация на съседните кухни. Заимствали сме много от ориенталската кухня, идеи от Турция и Гърция и дори сме ги направили по-добри. Българската кухня е много богата на вкусове и аромати, мазничка е, но не прекалено и е изключително интересна.“
Но най-важната рецепта от всички е тази на щастието:
„Рецептата за щастието е да правиш само нещата, които обичаш. Когато човек казва „да“ само на неща, които му идват отвътре, животът му може да е много по-пълноценен. Когато теглиш чертата, не е важно да си просто успешен, просто да имаш пари или да си здрав. Важното е да си кажеш - да, щастлив съм. А любовта - тя е всичко за мен.“
Съвсем скоро нашата гостенка Сандра Алексиева ще стартира и най-новия си проект, който се нарича „Chef at Home“. Той представлява услуга, в която хората могат да си избират рецепта онлайн, да селектират определен час, брой порции и да поръчат продуктите за нея. Екипът на „Chef at Home“ ще изпрати всичко необходимо за избраното ястие в кутия, а продуктите ще са абсолютно подготвени - измити, обелени, нарязани, овкусени. В кутията ще има и лично писмо към всеки потребител, което ще му покаже правилните стъпки към вкусните обяд или вечеря. Идеята на проекта е да насърчи младите хора да готвят без страх, да замени некачествената и нездравословна кухня, да доставя храна без оскъпяване, и не на последно място - да запази традицията на българските гозби.
Как се готви пред камера, кои са най-важните елементи при приготвянето на десерт и още сладки и солени истории от Сандра - чуйте в звуковия файл.
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..
Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..
Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила за хайдутина - да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...
Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:
Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..
С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..
В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..