Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гурбетчийството вече не е за цял живот

Снимка: Facebook
"На Гурбет 2.0" е съвсем ново събитие, чиято тема е "работа и живот в чужбина". То ще се проведе на 15 ноември в "Сити Стейдж" от 18:30 ч., а пък е породено от постоянния въпрос: “Ти защо се върна?”. Всъщност, "На Гурбет 2.0" е новата версия гурбетчийство, в която пътуваме, работим и живеем някъде по желание, а не по принуда. По време на инициативата ще имате възможност да се срещнете с българи, които наскоро са избрали да живеят и работят в България, след като са били в САЩ, Англия, Дания, Виетнам... 

Оказва се, че тези българи, които се връщат в страната ни след живот в чужбина, никак не са малко. Ирина Ангелова, която е организатор на инициативата, споделя, че по време на събитието чрез забавно интервю ще бъдат интервюирани хората, които са се върнали, за да разкажат защо за заминали, как са живели в чужбина и защо са се прибрали в България.
Александър Маринов е един от участницте в "На Гурбет 2.0". Роден е в Кърджали, живял е близо 20 години в САЩ и сега отново се връща у нас. Казва, че се е върнал, защото е един от късметлиите, които могат да си го позволят, защото много емигранти нямат икономическа възможност да го направят, нямат нагласата и не знаят какви ще бъдат възможностите им в София, когато се приберат. 
Александра и приятелят й пък заминават на пътешествие с отворен край, но накрая отново се прибират в България. Попитахме и нея защо се е върнала и защо участва в инициативата "На Гурбет 2.0". Казва, че при тръгването за чужбина не е била сигурна дали ще се върне, но през призмата на разстоянието е погледната под друг ълъг на живота в България и е осъзнала, че тук се чувства най-добре. 
Водещ на събитието ще бъде най-забавният завърнал се гурбетчия, нямащ нито една буква „р“ в името си, повтарящият “България е супер яка“, комикът Дими Деянски! В края на събитието ще имате възможност да поговорите с участниците и да зададете по-конкретни въпроси, а още по темата - чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16