Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откъде идват най-много чужденци в курорта

Банско за всеки сезон или коя е успешната формула

4
Снимка: Ани Петрова, БНР

Безспорно Банско е един от най-известните родни курорти. Често попада в различни класации, предимно зимни. И естествено, като всеки курорт се старае да увеличи максимално "високия" си период. Емблемата на лятно Банско е международният джаз фестивал, който се провежда в началото на август. Тогава градчето се изпълва с туристи, глъч и в хубавите кръчми няма места. Извън културните събития обаче този сезон не е сред най-силните за планинските курорти като цяло, и за Банско в частност - може би защото дъждовното начало на лятото измести морските планове на туристите и оттам за някои планината просто "отпадна".


Има обаче хотели, които не зависят толкова от събития и сезони. Такива, в които винаги е пълно. Открихме един такъв в Банско и поговорихме в дамата, която го управлява. Името й е Станислава Цветкова, родена е в Сопот, но е израснала в София. Над 20 години се занимава с хотелиерство - първо в София, после на морето, но вече 12 години прекарва по 300 дни в годината в Банско. Затова и говори за този край като за "нашия регион". Разказва как "крилата на сезона" ги запълват с училищни групи, как развиват конферентна заетост, правят тиймбилдинги, йога семинари (предстои един със 180 гости от Румъния) и (особено напоследък) сватби, колко важни са спа-елементите и басейните (за предпочитане топли и мамещи на открито дори и през зимата) за един хотел и как реално през цялата година има само два "по-слаби" месеца.

Разбира се, продължаваме с така важната тема за чуждестранните туристи, които по думите на Станислава, се делят на летни и зимни. През лятото най-много гости има от Македония - "те обичат Банско, чувстват се добре тук, това е техният луксозен курорт". Но македонците не идват през зимата. "Зимните" туристи са от Румъния и Израел, особено в комплекса, който тя управлява. Има и една ннова тенденция - повече азиатски групи. "Ето тази година имахме за първи път две групи от Корея, една от Япония, една от Китай". Станислава Цветкова споделя, че досега азиатските туристи в България са посещавали предимно Велико Търново, Казанлък и Рилския манатир, но сега расте интереса им към района на Банско - "като задължително отиват в Добърско заради уникалната църква там, но посещават и музеите в Банско, къщите в Стария град..."

Кои са най-добрите туристи? Оказва се, че това са румънците, а също и гърците. Такива са били и руснаците, но те вече се "разглеждат отделно, защото повечето от тях си купиха собствени жилища в Банско. И, разбира се, българските туристи, които имат високи изисквания и очаквания, информирани са, но определено знаят как да почиват".

СнимкаСъс Станислава говорим и за разликата между един градски и един курортен хотел и къде предизвикателствата са по-големи. Говорим и за пътешествия - оказва се, че самата Станислава Цветкова много обича да пътува  - "за мен Азия е голямото приключение, но независимо от професията си, никога не сравнявам хотелите и не гледам с критично око, когато пътувам" - казва тя с усмивка. От нея лъха ведрост и щастие. Затова е лесно да й повярва човек, когато казва, че за един хотел най-важното е атмосферата, а атмосферата се създава от хората.  Останалото в Банско го има, дори по дефиницията на големият немски писател Ерих Кестнер от романа  "Трима мъже в снега", тоест - "две неща са абсолютно необходими за един зимен спортен хотел: сняг и планини. Без тия две неща, та дори и само без едното от тях, е абсурдно да помислиш да ставаш зимен спортен хотел. Едно замръзнало и по възможност по-усамотено планинско езеро. Няколко тихи горски параклиса. Високо разположени, труднодостижими планински краварници с ухание на обор, шезлонги, разрешение за продажба на спиртни напитки и приятна гледка. И ако може да се нареди някак, лифт, който да закара любителя на природата чак над облаците на някой от сияещите върхове." 

Е, в Банско има почти всичко. А през лятото снегът е заменен от възможности за туризъм, изкачване на връх Вихрен, разходки до Байкушевата мура и атракции на Бъндеришка поляна.


Снимки: Ани Петрова, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16