Дамата, която ръководи бистрото, гостува в нашето изнесено студио. Тя се казва Диана Иванова и е много сладкодумна. Самата тя може да прави въпросните Tartes flambées, които (ако се опитаме да ги опишем) приличат на много тънки пици. Тук обаче Диана ме поправя с усмивка, че са нещо съвсем различно от пицата, че няма мая, че технологията на готвенето, пещта - всичко е друго! Разказа ни историята на тези Tartes flambées, които биват открити, когато с много тънък слой тесто някога са тествали пещите дали са достатъчно горещи. Това е основата - върху нея се слага един специфичния "creme fraiche" и лук, и се "надгражда" с различни комбинации от добавки, най-характерните от които са нарязан на тънко бекон, или пък спанак и сирене бри. Вариантите са много. Диана Иванова подчертава, че те не са "побългарили" този елзаски специалитет, а само са го "пренесли". Единственото, което правят по български е, че това, което слагат върху тънкия блат е в по-големи количества. И на чуждестранните посетители (които хич не са малко) това много им се услаждало. "Немци като дойдат, веднага питат, дали това е "flammekueche" - така се наричат тези тарти при тях" - допълва Диана и добавя, че вече и българите много повече пътуват и има все повече клиенти, които са били в Страсбург или региона, хапвали са, знаят, сравняват. Даже и сватби правят. Вече са имали една, в която и двамата младоженци били завършили в Страсбург (който е и студентски град с много добри университети) и избрали да си направят сватба в "Капана", а храната да е "по елзаски".
"Имаме и много гости, които идват специално от София, за да хапнат при нас, даже си взимат за в къщи, но казват, че не е същото. Tartes flambées трябва да се ядат по елзаски - там може да седне голяма компания, да поръча 10 или 15 и те се донасят една по една, за да се изяждат, докато са топли. Другото характерно там е, че в ресторантчетата масите са миниатюрни и близко една до друга и често хората се пресягат и пробват от съседната маса... типично по френски" - продължава да разказва Диана. Споделя, че би искала да отвори подобно бистро и в София. Ние отговаряме, че нямаме нищо против да пътуваме до Пловдив за да се почувстваме като в Страсбург, но се съгласяваме, че няма да е лошо. Иначе сега през август им предстои още една елзаска сватба - той е от Страсбург, тя - българка, гостите са 300, ще стартират празненството от Широка лъка, за да стигнат до Капана и да комбинират българското гостприемство с елзаския вкус.
Чуйте разговора ни с Диана Иванова и се загубете из уличките на "Капана". Защото можете да се окажете къде ли не, дори и в Страсбург.
Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища; Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..
Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...
Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..
Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..
Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..
Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други. Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева. Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..
53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..