Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Съвети на гастроентеролога

Проф. Димитър Таков: Важно е не само какво ядем, но и как е приготвено

Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне, препоръчва специалистът

Както през есента, така и през пролетта язвата се обостря, предупреждава проф. Таков
Снимка: Георги Нейков, БНР
През пролетта (както и през есента) наистина има по-активно изразени оплаквания, свързани с киселинно обусловените заболявания на горния отдел на храносмилателната система. Най-ярките примери за това са стомашната или дуоденалната язва (на дванадесетопръстника), гастрити и други.

Установено е, че 10% от населението в света някога (поне веднъж в живота си) страда от язва - обяснява нашият събеседник - известният гастроентеролог проф. Димитър Таков - дългогодишен специалист в областта на киселинно обусловените заболявания на храносмилателната система, хепатологията и възпалителните чревни заболявания. Има 4 специалности, множество специализации и повече от 100 публикации. Бил е ръководител на Катедрата по Гастроентерология и Ендоскопска хирургия във Военномедицинската академия, а в момента – консултант към клиниката и катедрата по гастроентерология.

За дуоденалната язва основен за причинител може да се смята Helicobacter pylori – при до 95% от случаите в лигавицата на пациентите се открива този микроорганизъм.Снимка

Освен Helicobacter pylori като агресивен фактор се определя и повишената киселинност в организма.
При по-възрастните хора влияят и някои лекарства, които директно увреждат стомашната лигавица.
Не можем да пренебрегнем и стреса.
Влияят също тютюнопушенето, кафето, черният чай, газираното и др.

Българската кухня е добра, но ние обичаме лютивичко, киселичко, мазничко. Със запържване. Понякога и количеството е доста…
Трябва да не забравяме, че храната не само е необходимост, тя е и удоволствие. Не трябва да бързаме, когато се храним. Всяка хапка трябва да се сдъвква 33 пъти преди да се преглътне.
За предпочитане е да ядем задушено, печено и варено.
При наличие на язва плодовата диета не е най-добрият избор.
Helicobacter pylori  попада отвън, чрез инфекция. Хигиената и в този случай има важно значение.

Чуйте целия разговор на Георги Нейков с проф. Димитър Таков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова музика за стари филми

Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим" Повече подробности за автора на музиката и други неща, които ще ви заведат на прожекцията - в..

публикувано на 22.02.25 в 16:39
Лесничеят Васил Попов

Историята оживява - Лесничеят Васил Попов, част първа

Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за паметник откриваме до секвоите там? "Каква е цената, ако иска един човек като родения в Стара..

публикувано на 22.02.25 в 16:00

Софийски разкази - Софийска хроника. София след Освобождението (1878-1885)

Разговорът е със Здравко Петров -  урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви, някои, като Света София, превърнати в джамии."  Какво е съдържал първия градоустройствен план, кои са..

публикувано на 22.02.25 в 15:00
Вивиа Ники

Северът със скритите му красоти

Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм във филма или като изложба за филма - преценете сами в звуковия файл.

публикувано на 22.02.25 в 14:49

Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство

Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство, психоанализа и изкуство и т.н. Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство." Още за поредното..

публикувано на 22.02.25 в 13:40
Мария Маринова и Евгения Селвелиева

Мечталище - културен хъб

Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които искат да видят културен хъб, а не прашасали и оставени на командно дишане места.  Реално има супермного..

публикувано на 22.02.25 в 11:35

Жажда за чаена култура

Festeaval  – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само когато сме болни. Има жажда за култура." Още любопитни неща за чая и културно-образователната им..

публикувано на 22.02.25 в 09:36