Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Коев за храната като преживяване

На пролетните кулинарни изкушения е посветено предаването “Радиоприемница” тази седмица, това е и темата на четвъртото издание на Sofia Restaurant Week. Фестивалът се провежда от 5 до 13 май с 29 гурме дестинации, а “Радиоприемница” ще гостува в четири от ресторантите.  
Форматът Restaurant Week води началото си от Ню Йорк. Всичко започва през 1992 г. с отразяването на специално политическо събитие, на което присъстват 15 хил. репортери от цял свят. Основната идея на проявата е гостите на събитието да бъдат нахранени и обслужени на преференциална цена от голям брой ресторанти в града. В момента този формат се провежда в над 150 града в света и непрекъснато се развива.

В София, фестивалът се провежда по български образец - на определен брой места, с фиксирана цена, в рамките на седмица се посещават ресторантите и може да бъде опитана храната от различни кухни. От 2016 г. започнахме първото издание, разказа организаторът на фестивала в София Николай Коев. Четвъртото издание се отличава с това, че сега са подбрани най-добре представилите се ресторанти от досегашните три издания. Идеята беше да стимулираме хората да се срещат и виждат с приятели по ресторантите и да опитват нови кухни, разказа Коев. Освен това в момента има бум и на кулинарните предавания, шоупрограми и различни инициативи.

Постоянно има събития, които допринасят за повишаване на културата на самите потребители и повишаване на качеството на предлагане в ресторантите, казва той. Българинът предпочита повече екзотична, оригинална, авторска кухня. В първите формати имахме повече ресторанти с българска кухня, но опитът на базата на общите посещения показа, че тези ресторанти бяха по-слабо посещавани в рамките на фестивала, въпреки че някои от тях са силно посещавани сами по себе си. Според него това е вероятно, защото посетителите много добре познават българската кухня и искат да видят нещо по-интересно, което не са опитвали. Снимка

Към момента вече 80% от капацитета в заведенията, включени в Sofia Restaurant Week са резервирани, но желаещите могат да направят това на сайта на фестивала, където има карта с включените в изданието ресторанти. Критериите за избор на ресторантите са разнообразната и добре направена кулинария, като при избора си Коев се е старал да не включва много скъпите ресторанти. Майсторството на шеф-готвачите, според него, се измерва с оценката на неговите гости. Във фестивала за порадна година ще участва шеф Иван Манчев.
От пролетните предложения Коев е впечатлен от готвача Джун Йошида и неговото свинско с картофи, което е много нестандартно, както и от ястие с цветя. Тук не говорим за наяждане, а за преживявания, за атмосфера, за едно добре изкарано време, вкусови предизвикателства и пр.”, коментира Коев.

Излъчванията на живо на предаването "Радиоприемница" ще бъдат от ресторанти с предимно европейска кухня със средиземноморки и азиатски елементи. Първото заведение, което предаването ще посети, ще бъде с авторска кухня, второто - с фюжън кухня, третото - класическа кухня, а четвъртото от ресторант с италианска кухня. 

Чуйте целия разговор с Николай Коев в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на седмицата, с температура в София около 20°

Днес ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне и ще е слаб до умерен, постепенно ще се ориентира от юг, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 19° и 24°, за София – около 20°. Над планините ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина..

публикувано на 07.10.24 в 07:35

В миналото с бъдещето

Обектите под закрилата на Юнеско в България и Италия са във фокуса на второто издание на форума „История и бъдеще“, който ще се проведе на 7 октомври в НИМ под патронажа на Министерството на културата. Инициатор на събитието е Н.Пр. Джузепина Дзара, посланик на Италия в България, а зад идеята застават и ИТА Агенция София, Италианския културен..

публикувано на 06.10.24 в 11:38
Борис Борисов, Сабрина Шуманова, г-жа Шуманова и Александър Русков

Училищните медии помагат да се усвоят новите знания

Междуучилищна телевизия в Сливница - какво се случва и кой я прави, както и за тракийското наследство около Сливница - в звуковия файл: "Всичко е интересно. Сами си монтираме. В началото професионални журналисти ни научиха как да правим съдържание, как да се позиционираме пред камера, как да държим микрофон. А и направихме Ден на Сърбия, после..

публикувано на 06.10.24 в 11:05
Теодора фон Ауерсперг и Надежда Цанова

Принцесата и пианистката

Принцеса Теодора фон Ауерсперг и пианистката Надежда Цанова за фондацията "Теодора фон Ауерсперг": "Израснала съм до 6 години в България, където съм родена, езикът ми остана от общуването с майка ми. Фондацията е международна. Ще използвам всякакви видове средства и връзки за Фондацията, съществуваме в Австрия от септември 2023, от 1 октомври сме..

публикувано на 06.10.24 в 10:33
Цветан Ангелов

Историята оживява: Цветан Ангелов

Писател, поет, драматург, останал в историята като автор на 60 произведения за деца, включително любимото на всички "Тихо се сипе първият сняг". Това е Цветан Ангелов. За него ни разказват една от дъщерите му, Мария Ангелова и внучката Ана Николова. В звуковото оформление се включва и правнука на Цветан Ангелов - както и трябва да бъде, като става дума за..

публикувано на 05.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Кафене България

Легендите за кафенето се носят досега. Ценено е заради артистичния си дух. Да не се бърка с новото на Цар Освободител. На това място е атентатът срещу Стамболов, погрешка е убит вървящият с него Христо Белчев. Три години по-късно се открива кафенето, където години наред съжителстват "противници" като Вазов и кръга "Мисъл". Кои са останалите известни..

публикувано на 05.10.24 в 15:00
Коста и  Елена Цоневи

Адресите на любовта – Коста и Елена Цоневи

Актьорът Коста Цонев беше висок човек. Във всякакъв смисъл. И стърчеше над дребната злоба, смешните дрязги и незначителните драми, съпътстващи  театралния живот. Той беше Дон Кихот и Емил Боев, баща ми бояджията и конят Холстомер, гласът на отец Ередия в „Осъдени души“ и прототипът на Буров в „Жребият“. Красив, рус, талантлив, известен...

публикувано на 05.10.24 в 14:00