Семейство Силвия и Димитър Узунови, създатели на пермакултурна ферма край Атия, гостуваха в нашата „Радиоприемница“ на Никулден. Двамата са не само семейство, но и съмишленици в нестандартната земеделска дейност. Завършили са Лесотехническия университет и това им дава основата за създаване на фермата, още повече, че както обясниха те, методът „пермакултура“ прилага принципите на горските науки в земеделието.
Много специфична в тази насока е работата „в синхрон с природата“ и използвайки нейната сила. Основата на пермакултурната ферма е почвата, като принципът е „здрава почва – здрави растения“. В случая под здрава почва обаче се разбира по-скоро „жива“, в която е пълно с червеи, буболечки, микроорганизми. Друг важен термин е засаждането на растенията на гилдии, тоест такива, които се понасят и се пазят от вредители заедно. Така, например, заедно се садят боб, царевица и тиква. Бобът използва царевицата за опора вместо колчета, а тиквата пази сянка върху почвата, като по този начин запазва влагата и спира израстването на нежелани растения. От фермата нищо не се изхвърля, не се използва и терминът „плевел“. Друг позитив е, че не се използват никакви препарати, дори и биологични.
Погледнато от друг ъгъл може да се каже, че кокошките и червеите са най-важните „работници“ във фермата. Те разкопават почвата, ядат вредни насекоми, наторяват, а яйцата и пилешкото месо са бонус на края на сезона. Ако пък е необходима дълбока оран, насреща са прасетата.
Пермакултурата не е толкова земеделски метод, тя е философия и може принципите й да бъдат прилагани в живота, в ежедневието, в семейството и в бизнеса, защото тя е наука за това как работят системите. Тя показва как се стига до успех, когато се работи много повече върху връзките, а не върху отделните елементи, обясни в заключение Силвия Узунова.
Млади художници изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София . От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни изкуства "Св. Лука" рисуват..
Ремонтът с разширение на ул. "Опълченска" започва от 16 юли и ще стане на два етапа – първо от бул. "Сливница" до ул. "Цар Симеон", а след това от "Цар Симеон" до бул. "Тодор Александров", потвърди пред БНР-Радио София кметът на район "Възраждане" Станислав Илиев . Така след завършване на проекта натоварената улица ще бъде с по 3 ленти на..
В очакване на общината да си свърши работата и да третира тревните площи срещу кърлежи и комари, жителите на район "Кремиковци" избират сами да се справят с проблема. Според някои от тях, понеже районът е далеч от центъра, изобщо не се пръска, или ако се прави, то е толкова рядко, че няма осезаем ефект. Освен, че често косят парковете и..
На 8 юли (понеделник) 2024 г. във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности в ж.к. "Младост 1" от "Софийска вода" предупреждават, че се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на живеещи в: бул. „Цариградско шосе“ от № 40 до № 50 и ул. „Димитър Моллов“ от бул. „Цариградско шосе“ № 50 до кръговото на 4-ти..
Днес ще е слънчево, около и след обяд - горещо. Ще продължи да духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 33° и 38°, в София: 33°-34° . Над Черноморието ще бъде слънчево. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат по-ниски спрямо..
Ивелина Петкова, археолог в Центъра за подводна археология - Созопол за тишината на дъното: " Долу, където е тишината, сме само ние и това, което правим. Тишината на морето. Налягането прави лек шум в ушите, понякога си говорим под вода, но не е добър вариант. Гледаш какво правиш и какво има. В южния китенски залив разкопаваме второ корабокрушение...
Младежки арт-фестивал Солинария в Созопол в поредната съвместна продукция с Радио Бургас, също и на вълните на Програма "Христо Ботев": "Родена съм и съм израснала тук. Магичната душевност запленява. детството тук е емоция, Созопол подарява невероятни лета. Всеки опитал дамгите се влюбва в този сладък десерт. Все още сме млад фестивал и търсим още..