Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории от изложението "Златен лъв" в зала "Универсиада"

Козуначени коминчета, замесени с любов и... шоколад или пък маслинки

3
Снимка: pixabay.com

В изнесеното ни "Радиокафе", разположено на трибуните на зала "Универсиада" гостува и Ива Тодорова от може би най-ухаещият на прясно изпечено вкуснотии щанд на изложението. Ива приготвя козуначени коминчета, които всъщност идват от Унгария в оригиналния си сладък вариант, но вече има българска иновация - солени козуначета (с кашкавал, маслинки и шунка, например), които се правят из цяла Европа, толкова са хубави.


Самата Ива Тодорова е една мила, усмихната дама, от която лъха онова позабравено българско гостоприемство. Говориш си с нея и ти става някак уютно. Разказва ни, че на морето (в Лозенец), където цяло лято месят и пекат коминчета, децата нарекли солената модификация "пица с дупка". А иначе сладките коминчета  - "всички те са със захар, която се запича и се получава хрупкав карамел, върху който се добавят различни "посипки" - шоколад, орехи, мед, канела, кокос...".

Безспорно най-популярни са шоколадовите, казва Ива, но на нас много ни допаднаха и класическите - само със захар. "Това е един вкус, който ние, българите, свързваме с Великден, но в много страни се хапва и на Коледа - така че нашите козуначени коминчета обединяват двата най-хубави празника" - допълва с усмивка Ива Тодорова, която вече шест години приготвя с любов тези вкусни коминчета. В момента шансът да ги опитате е един - да отидете на изложението в зала "Универсиада" до 2 декември, защото козуначените коминчета са в процес на търсене на дом - "къща, която е съгласна да има много коминчета и в която да ухае на любов и радост".

Чуйте цялото гостуване на Ива Тодорова в "Радиокафе" (коминчетата със сигурност "вървят" с кафе) -така ще разберете повече за специалното тесто, от което се правят коминчетата, за изцяло натуралните продукти в него и още куп интересни неща. Между другото, наскоро Ива е била поканена в Москва да учи тамошните пекари как се приготвят козуначени коминчета.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26

Константин Занков: Успехът трябва да ни мотивира да развиваме туризма още повече

Настоящата година е най-успешната в историята на българския туризъм , но резултатите не бива да ни успокояват, а да ни мотивират да се развиваме и да постигаме още повече. Подемът в сектора е осезаем и това се дължи на много фактори. След ковид пандемията на хората им се пътува. Ръстът е забележим и при входящия, и при изходящия..

публикувано на 19.11.24 в 15:40

5 деца са загинали от началото на годината при инциденти с тротинетки или мотопеди

Все повече деца загиват на пътя, докато карат тротинетки, велосипеди, мотопеди и други.  Това каза заместник-началникът на отдел "Пътна полиция" към Главна дирекция "Национална полиция" Мария Ботева.  Според статистиката от началото на годината до 15 ноември загиналите деца при такива инцидента са пет, докато за същия период на 2023 г. техният брой е..

публикувано на 19.11.24 в 15:32

13-о издание на годишните награди "Валя Крушкина - журналистика за хората"

53 номинации и 127 журналистически материала са получени в тринадесетото поредно издание на конкурса “Валя Крушкина – журналистика за хората“, чиято мисия е да награждава талантливи хора в журналистиката. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония през декември. Основният организатор на конкурса, представител на фондация “Граждански..

публикувано на 19.11.24 в 15:16