Най-голяма трудност по време на състезанието участниците срещнаха в нагласянето на кафе мелачката, тъй като тя трябва да бъде настроена с перфектна точност, за да смели точния размер и количество кафе.
Никола Кирилов, който е барист по професия от 5 години, издава тайната на хубавото капучино. Млякото трябва да бъде възможно най-леко пастьоризирано за хубаво капучино. По този начин естествените захари в него се запазват. В България има доста добри млека, които могат да се използват.
Друго важно условие за получаването на хубаво капучино, е млякото да се загрее до определени градуси. Самото мляко, когато се загрее до около 55 -60 градуса, захарите, които са в него се пукат и то става естествено сладко. Въпросът е, че ако се прекали със загряването и се стигне до 75 градуса тогава се карамелизира и всъщност при карамелизацията захарите отиват в пушека, просто изчезват, казва той.
Друго условие за хубавото кафе е да бъде прясно изпечено, светло, за да няма горчива нотка и да бъде късо-около 20 мл. И по този начин, когато се смеси с млякото то става по-хомогенно и по-приятно на вкус, обясни Кирилов.
Киноконцерт: Романтичните неволи на Чаплин, Кийтън, Линдер - прожекция с музика на живо. Слушаме Еви Карагеоргу – координатор на събитието: "Това е много специална програма с три неми филма с музика на живо, рядко имаме такава възможност да ги видим" Повече подробности за автора на музиката и други неща, които ще ви заведат на прожекцията - в..
Разказът е на Снежана Маринова - краевед, изследовател на историята на Стара Загора и съавтор на книгата “Мозайка от миналото на Стара Загора”: Къде са секвоите в България? Откъде идват тези в Борисовата градина? Кой е В.В.Попов, чийто постамент за паметник откриваме до секвоите там? "Каква е цената, ако иска един човек като родения в Стара..
Разговорът е със Здравко Петров - урбанист и създател на проекта “Исторически маршрути”: "София никога не е била изостанала, минава през много животи. Била е много различна от това, което можем да си представим - с кьорсокаци и малко черкви, някои, като Света София, превърнати в джамии." Какво е съдържал първия градоустройствен план, кои са..
Прожекции на документалния филм „Скритата красота на Севера“ - повече за филма, заснет с дрон от неговия автор Вивиа Ники: "Северът за моето усещане е много мистично място с изключително много култура, оято е неразкрита." Разказът продължава като филм във филма или като изложба за филма - преценете сами в звуковия файл.
Започва третото издание на „Форум за съвременно изкуство и култура WIDE ARТ“ – за него ни разказва Радослав Механджийски: "Представяме съвременното изкуство през най-различни перспективи. Търсят се пресечни точки между технология и изкуство, психоанализа и изкуство и т.н. Мултижанровите подходи разширяват представите за изкуство." Още за поредното..
Визулен тур в изкуствата – Мария Маринова и Евгения Селвелиева от настоятелството на „Читалище-мечталище“ – на живо в студиото: "Това е гражданска инициатива, която събра съвсем случайно единомишленици. Оказа се, че има страшно много хора, които искат да видят културен хъб, а не прашасали и оставени на командно дишане места. Реално има супермного..
Festeaval – фестивал на чая, представен ни от Илиана Елиас: "Много чай от цял свят, български билки, богата палитра от вкусове - това вече е осма поредна година. Имаше различни събития в различни браншове и в България много чай не се пие - само когато сме болни. Има жажда за култура." Още любопитни неща за чая и културно-образователната им..