Да има по един висш представител по безопасност на храните във всяка страна от ЕС – това предлага еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис. Поводът е разпространението на яйца, замърсени с фипронил, в редица европейски страни, в т.ч. и в България.
Ще подобрим комуникацията по отношение на рисковете между Комисията и страните-членки, обеща комисар Андрюкайтис и добави:
Нашата цел е да запълним празнотите при използването на системата за бързо реагиране за безопасността на храните, както и при тази за сътрудничество и администрация. Ще мислим как да поставим по един висш представител по безопасност на храните във всяка страна-членка, за да сме сигурни, че информацията пристига бързо и се използва ефективно.
Андрюкайтис уточни, че идеята все още се обсъжда и не е ясно точно как ще се реализира. По-рано еврокомисарят по правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова отново заяви, че не може да има две Европи по отношение качеството на храните. Разработва се обща методология за тестване на продуктите, заяви тя:
Ще инвестираме около 1 млн. евро в подготовката на методология, която е разработена от Европейския център за изследвания.Ще имаме предварителни резултати от нея към края на годината.
България поиска заедно с други страни от Централна и Източна Европа общ законов механизъм в ЕС, който да спре двойния стандарт при храните. Юрова уточни, че засега няма данни, които да посочват, че продуктите биха могли да поскъпнат в някои страни от Източна Европа, ако съставките им се променят.