Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как корабът "Емона" стига от Бургас до Кърджали

Плавателният съд претърпява корабокрушение на сушата, днес е една от атракциите на града

4
Снимка: wikimapia
Пътешествайки из Кърджали и региона, ние от "Радио София" се натъкнахме на много истории - някои очаквани, други - изненадващи. Оказва се, че Кърджали е "център на язовирното плаване в България", както с усмивка ни разясни директорът на Радио Кърджали Красимир Ангелов. Два прочути кораба се намират тук - единият е изпълнен с живот (макар и алтернативен), другият е съвсем "пенсиониран".

Първият български метален кораб "Галата" , построен в корабостроителницата във Варна, е част от “финикийския флот“, както са наричали петте плавателни съда - „Галата”, “Созопол”, “Обзор”, “Бяла” и “Шабла”, плаващи  от Варна до Мичурин и обратно. В края на 60-те години корабът потъва край Балчик , но по-късно е изваден, закърпен и изпратен на язовир „Студен кладенец“, където свързва откъснатите от Кърджали места по бреговата линия на язовира. В края на 80-те години е "пенсиониран".

Първият български пътнически кораб "Емона" пък днес е една от големите атракции на Кърджали, превърнат е в ресторант, при това включен в списъка на 100-те национални ресторанта в България (ресторантски аналог на 100-те туристически обекта). За него ни разказва Мирослав Шопов, като интересни щрихи добавя и Красимир Ангелов. Мирослав Шопов е един от най-добрите родни яхтсмени, участвал в редица състезания на Черно и на Бяло море. От 12 години стопанисва "Емона", чиято история е като сюжет за филм. С неговото пускане на вода през 1942 година (по настояване и лична идея на цар Борис III) е поставено началото на пътническия морски транспорт у нас. Кръстен е на старогръцкото име на Стара планина "Аемон", дълъг е 39 метра, широк е 7, водоизместването му е 217 тона. До 1979-а корабът осъществява регулярни курсове между Бургас и (тогава) Мичурин. След това на един друг забележителен кърджалия му хрумва идеята "Емона" да бъде "докарана и пусната" в язовир Искър. Става дума за капитан Георги Георгиев, първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта, вписан в книгата на рекордите "Гинес", неговото име днес носи яхтклуб във Варна, на който той е бил съосновател. Кап. Георгиев очевидно е бил човек с размах и въображение. Идеята му е подкрепена от тогавашния кмет на Кърджали и "Емона" поема от Бургас за Кърджали. "Изминаването на тези 450 километра - разказва Мирослав Шопов, - е било истинско приключение, изпълнено с много перипетии. Реално пътят между двата града е 300 км, но се налагат заобикаляния, не по всеки път може да мине кораб, теглен от влекач, внесен от Източна Германия, способен да „влачи“ три съветски танка". На всичкото отгоре, на 13-ия ден от пътуването си  "Емона" претърпява корабокрушение и се превръща в единствения кораб, сторил това на суша. Обратното качване на платформата си е било "мегазадача" и е родило куп закачки и вицове (тук се намесва Красимир Ангелов), защото стопанката на дома, в чиито двор "круширал" корабът, се казвала Емине (без майтап) и "като се събудила Емине, видяла сред доматите на двора кораба "Емона". И друга история - как като влизал кораба в Кърджали, освободили всички деца от училище ("знаеха, че така и така ще избягаме"), за да гледат как "Емона" се движи по бул. "България“, пред нея върви екип на енергото, реже кабелите, за да може да премине кораба, след него друг екип свързва жиците, за да има ток."

Тук Мирослав Шопов "поема топката" и разказва как корабът е приводнен в язовир „Кърджали“ и вози групи под егидата на "Балкантурист". Сега вече е ресторант, винаги пълен и задължителна атракция за тези, които посещават Кърджали. Мирослав е убеден, че вече не е редно да плава, затова е закотвен. За трудностите при поддръжката ("защото нивото на язовира се мени, може да се покачи с два метра за 24 часа"), за рибата, раците и мидите, които се предлагат - чуйте в интервюто, както и защо в язовир Кърджали се отглеждат най-вкусните шарани в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нивата на мръсен въздух през зимните месеци в София отчитат спад, но недостатъчно

Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..

публикувано на 20.11.24 в 10:56

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35
Дори и рушащ се, този паметник е сниман и от чужденци

"Форум", 19.11.24: Шокът – дори културен, може да ни накара да се променим

Във втория ден от настоящата седмица коментаторите във "Форум" адв. Николай Хаджигенов и Светлин Желев, провокирани от водещия Константин Лавсов, обсъждаха теми, свързани с: Българското образование : STEM кабинетите – музеи или действащи хъбове в иновативните училища;  Образователни модели за пример; Мотивация, подходи, надежди..

публикувано на 19.11.24 в 18:45

Малки и големи ученици разсъждават за бъдещето на храната и за храната на бъдещето

Храната – бъдещето, отглеждането, производството, иновациите и устойчивостта ѝ, дистрибуцията, както и хранителната култура , е във фокуса на традиционната Световната седмица на предприемачеството (от 18 до 24 ноември), която и тази година се провежда у нас със събития, организирани от Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria)...

публикувано на 19.11.24 в 17:05

Младите хора продължават да са загрижени за здравословната среда и храна в училище

Десетото издание на младежкия форум Voice It ще се проведе на 20 ноември (деня, на който е приета Конвенцията за правата на детето на ООН) под наслов "Здрави в училище" , съобщиха организаторите от Националната мрежа за децата (НМД). По традиция фокусът и подтемите на форума са избрани от момчетата и момичетата в младежката мрежа..

публикувано на 19.11.24 в 16:49

Оризът на пиедестал в конференция от Седмицата на италианската кухня

Деветото издание на Седмицата на италианската кухня се отбелязва с различни инициативи от 16 до 22.ноември. Тази година събитията са под наслов "Средиземноморската диета и традиционната кухня – здраве и приемственост“ Целта е да се представи италианската кухня и традиционните ѝ корени и призната роля в средиземноморската диета, за..

публикувано на 19.11.24 в 16:26