Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолянско започна кампания за здравословно хранене

Снимка: Борис Кръстев

Здравната инспекция в Смолян започна разяснителна кампания за здравословно хранене сред подрастващите. Учениците от пети и шести клас на средното училище "Антим Първи" в Златоград също се включиха в обучението.

Здравните специалисти обясниха ползите от здравословното хранене и вредите от честата употреба на сладки, мазни, пържени храни и газирани напитки. Те обърнаха специално внимание на 16 от най-опасните добавки, влагани в храните и влиянието им върху здравето на хората. 

Например използвания като подсладител аспартам /E951/ е невротоксин, свързан с по-нисък коефициент на интелигентност, мозъчни тумори, множествена склероза и умора. Доказано е също, че използваният като консервант серен диоксид /Е220/ унищожава витамините В1 и Е и предизвиква бронхиални проблеми. Влаганите в производството на колбаси консерванти натриев нитрат /Е251/ и натриев нитрит /Е250/ са особено токсични за черния дроб и панкреаса, твърдят специалистите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.