Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 10 други държави - в София

Шеф Хю Бутен от Монреал е влюбен в шопската салата и домашната храна

Един канадски готвач превежда "яйца по панагюрски" на английски

Темата за Канада е особено актуална тази седмица, след като стана ясно, че от 1 декември отпадат визите за пътуване в тази доста обичана от българите и определена като втората най-добра страна за живеене в света, според последните проучвания. Ние пък в сутрешното "Радиокафе" ви срещаме с един канадски шеф-готвач, който вече от година живее (и готви, разбира се) в София, обожава българските домати и техния истински и неподправен вкус и се радва на домашно приготвената храна у нас. Името му е Хю Бутен, родом е от Монреал, има 25-годишна кариера зад гърба си, а България е 11-тата държава, в която "кулинарства". Работил е в САЩ, Австралия, Франция, Мексико, Малайзия, Бахамските и Карибските острови. В момента преподава в кулинарната академия в София. Хю е много ведър и позитивен човек, обожава професията си - "готвя всеки ден, хапвам безплатно, защото трябва да опитвам това, което приготвям, пътувам, срещам хората на маса". Усмихнат, с чувство за хумор, той ни предупреждава никога да не вярваме на кльощав шеф-готвач. Разказва увлекателно за Монреал, сравнява зимите тук и там ("вашата последна зима направо ме върна в Канада"), хвали от сърце шопската ни салата, която независимо от своята семплост е изключителна; съжалява, че хората в САЩ и Канада вече почти не готвят, а купуват готова или полуприготвена храна, има доста идилична представа за България и много харесва атмосферата на women's market (Женския пазар). Убеден е, че всяка национална кухня е специфична, но навсякъде домашно сготвената храна е най-вкусна. Чуйте (и вижте) разговора ни с Хю Бутен - ще разберете каква е разликата във вкуса на продуктите отвъд океана ("където си имаме ягоди и домати през всеки сезон и са еднакво безвкусни");  кое е задължителното място за хапване, ако се окажете (без виза) в Монреал и какво му е толкова хубаво на този град и на прочутото му пушено месо. И за една много любопитна идея на Хю, който иска да създаде услуга за превод на ресторантските менюта на английски език (translatemenu), за да не се получават бисери, каквито всички ние сме срещали, на които сме се смели и на които сме се "червили от срам пред чужденците"- като "old man from Bansko" (както често се превежда специалитета бански старец) или нищо не значещи за един британец или американец понятия.

Чуйте интересния разговор на Лили Големинова и Лъчезар Христов с Хю Бутен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Христо Панчугов: Нямаме дори процедура за изход от сегашния политически блокаж

И поредният провал за избор на председател на Народното събрание се дължи на липса на разговор по същество – има ли необходимост България да бъде управлявана по някакъв начин. Позиционната война е закрила хоризонта на утрешния ден. Политически сили и фигури демонстрират сила или превъзходство, вместо да се търсят допирни точки и воля..

публикувано на 20.11.24 в 15:25
Любомира Колчева е от организаторите на конкурса

В ход са номинациите за най-забележително дърво с история в конкурса "Дърво с корен"

В предаването "Радиокафе“ обръщаме поглед към зеленото богатство на София и на страната ни, което понякога считаме за даденост и не съумяваме да оценим. С тази цел е създаден и конкурсът “Дърво с корен“ на фондация “Екообщност“, който всяка година призовава да номинираме дървета, свързани с родовата ни история, с разкази на по-възрастни..

публикувано на 20.11.24 в 13:41

Пазителите на градския дух в изложбата "Занаятчиите на София"

От 21 ноември до 5 декември 2024 г. в емблематичните за София Централни хали, се открива петата от поредицата изложби "Невидима София". Последната изложба от цикъла е посветена на "Занаятчиите на София". Организатор е медията за изкуство и култура "Програмата", които целят да покажат хората, които пазят духа на града, вдъхвайки живот на традициите...

публикувано на 20.11.24 в 12:03
Павел Вежинов

В Столичната библиотека отбелязваме 110 г. от рождението на Павел Вежинов

На 9 ноември се навършиха 110 години от рождението на българския белетрист,  публицист, журналист и сценарист Павел Вежинов, създал едни от най-ярките модерни творби в българската литература от втората половина на миналия век, актуални и днес, когато са изминали малко над 40 години от смъртта му. Той е един от най-продуктивните превеждани,..

публикувано на 20.11.24 в 11:30

Нивата на мръсен въздух през зимните месеци в София отчитат спад, но недостатъчно

Фини прахови частици, азотен диоксид и застой на въздушните маси в софийската котловина – проблем познат още под името "смог". С настъпването на зимните месеци милиони граждани у нас се сблъскват със задушаващата атмосфера на големия град, която в някои случаи се оказва не просто опасна за здравето, но и смъртоносна. В мисията за контрол на..

публикувано на 20.11.24 в 10:56

По време на празничното пазаруване се засилват кибератаките

По време на празничното пазаруване, особено около Black Friday и Cyber Monday, киберпрестъпниците засилват своите усилия да измамят онлайн потребителите. Основните заплахи включват фалшиви онлайн магазини, фишинг атаки, измамни реклами и кражба на лични данни. Ако сме достатъчно информирани по-трудно бихме могли да бъдем измамени, коментира..

публикувано на 20.11.24 в 09:56

Поривист вятър вдига температурите, в София - до около 15°

Днес ще бъде ветровито. Ще духа умерен, в Източна България и северно от планините - силен и поривист вятър от юг-югозапад, съобщиха от НИМХ. Ще преобладава слънчево време, но привечер над Северозападна България облачността ще се увеличава и вплътнява. Дневните температурите ще се повишат, ще са предимно между 12° и 17°, а в районите, където вятърът ще се..

публикувано на 20.11.24 в 07:35