В четвъртия курс „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ на Училища за готвене на За Земята ще научим как бобовите като пълноценна и здравословна алтернатива на месото могат да ни помогнат да намалим съществено екологичния си отпечатък. Има и още една причина да посветим цял курс на тях - 2016-та е обявена за година на бобовите култури от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.
Природата е създала много по-приемлива алтернатива от месото на протеинови източници и това са бобовите растения. Високото съдържание на белтъци, неоспоримо добрите вкусови свойства, а и хилядолетното съвместно развитие на хората и разнообразните роднини на фасула и лещата са основателни причини да предпочетем тази храна пред месото. Заедно с нашите лектори от За Земята и Slow Food България ще се запознаем с хранителните ползи от бобовите, ще научим повече и за разнообразието на тези култури в страната и по светa, и не на последно място защо тази храна има почти пренебрежително въздействие върху околната среда.Михаела Белорешка, която е гост-готвач, ще сподели с участниците на курса полезни съвети за по-бързи или бавни разнообразни бобови ястия.
Основната причина за промените в климата е натрупването на парникови газове в атмосферата. Увеличената им концентрация води до повишаване на температурите на планетата. Интензивното животновъдство е втория най-голям източник на парникови газове след изгарянето на фосилни горива. При храносмилането на повечето преживните животни се отделят огромни количества въглероден диоксид и метан. Това не би било проблем, ако животновъдството не се беше превърнало в огромен бизнес, който изцяло промени начина на хранене в т.нар. развит свят.
Въпреки че са сравнително евтина алтернатива на животинските белтъчини и биха могли да помогнат за преодоляването на глада по света, бобовите култури все още не са достатъчно добре оценени. Лещата, грахът и фасулът са много важни за осигуряването на прехрана на голяма част от световното население. В страните от Южна Америка, Африка и Азия тези растения са неотменна част от менюто на хората и се отглеждат предимно в малки и семейни стопанства.
Курсът „С боб и леща срещу глобалното затопляне“ ще се проведе на 23 февруари от 19:00 до 22.00 часа на ул. "Кораб планина" 8.
В средата на седмицата коментаторите Елена Дариева и Светослав Живков разговаряха по темите: Управление във време на демокрация . Избори. "Референдумите не са лек за всякакъв случай. Но стават за "дъвка" на популисти." Особености на национални и местни допитвания – финансиране, изисквания за избирателите, провеждане. Социологическите проучвания..
В присъствието на журналисти днес бяха разяснени част от проблемите за бранша на автоинструкторите, обучаващи нови водачи на моторни превозни средства (МПС). По думите на председателя на "Българско обединение на шофьорите" Христо Радков , вината за неправоспособните шофьори на пътя пада върху обучаващите ги, когато изпитът пред..
Заради проточилия се основен ремонт на Театър София , актьорите от трупата му продължават да изнасят представления от своята програма на други столични сцени – във Военния театър, "Сълза и смях", " Théatro отсам канала", в Младежкия театър "Николай Бинев". Надеждите и очакванията и на състава на театъра, и на почитателите на Мелпомена, са..
Вдъхновена от шедьовъра на Луис Карол "Алиса в страната на чудесата“, режисьорът и хореограф Анна Пампулова създаде своя сценична интерпретация на любимата на много поколения книга. Премиерните дати на танцовия спектакъл на Балет "Арабеск" са на 21.02.2025 г. и 1.03.2025 г. в Националния музикален театър "Стефан Македонски". Музиката е на композитора..
Заложеното в проектобюджета не отговаря на исканията и очакванията от страна на КНСБ за ръст на възнагражденията в обществения сектор . Заложените 5% биха покрили само инфлацията. Това коментира пред БНР-Радио София Петър Мишев , икономически анализатор в Института за социални и синдикални изследвания и обучения към КНСБ. Той..
Фестивалът “Възможното образование“ се завръща с пълно издание от 2020 година насам, в Червената къща, а фокусът му е върху човеколюбивите образователни практики от България. За образованието, но не за невъзможните, а напълно обозрими, нови и съвсем възможни хоризонти, които се откриват пред него, е акцентът на разговора с Нели..
Нова наредба за здравословно хранене на учениците предлага за обществено обсъждане Министерството на здравеопазването. Сега действащата е от 2009 г. През 2018 г. специалистите са преработили Наредбата за физиологичните норми и това налага промени в други документи, свързани с храненето на деца в ясли, градини и в училищна възраст...