Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Ву Нгуен: "Пътувам през храната"

Ву е от Виетнам, но когато е на 11 години идва в България, заедно с баща си, който е работил тук. Връзката му с България е изключително силна и винаги се връща тук като у дома си, винаги знае, че тук са всичките му близки хора. Живял е 12 години в САЩ, където е учил журналистика и е работил към мултимедийните отдели на "Ню Йорк Таймс" и "Ен Би Си Нюс", свързва този период с "много тежка работа" и никакво време за любими хора и хобита.

В САЩ се среща и с жена си, която е българка, а когато им се ражда детето, решават да се върнат отново в София, "защото нямаше време за нищо и никой, хранехме се с бързи храни, нямахме време и за детето", споделя Ву. От кариерист, Ву решава да се върне към любимите си хора и кулинарни хобита, а усещането, когато се връща в София, е "сякаш се прибираш вкъщи".

Според Ву, преди да замине, през 2002 г., София е бил по-нетолерантен град, попадал е на грубо отношение, но споделя, че в последно време това не се случва. Тъй като Ву е изключително запален кулинар, той е впечатлен и как гастрономическата карта на София се е променила в последните години, споделя, че се радва, че вече в София има интересни места за хранене с международна кухня и ефектен дизайн. Обича София, защото е чиста, за разлика от Ню Йорк, а също така и заради Южния парк, където обича да разхожда детето си.

Когато пътува някъде, обича да разглежда кулинарните забележителности на дестинацията. Нарича го пътуване през храната. Предлага интересна идея и за София: това, което се нарича "foodtour" или туристически групи, които вместо по музеи и църкви, ще разглеждат храната в София.

В ефира на "Джинджифил" Ву споделя, че съвсем скоро му предстои да отвори място, където ще се предлагат "международни" варианти на сандвичи, като ще има такива, традиционни за Индия, Виетнам, Аржентина, Карибите и САЩ.

Пожелаваме му успех, а преди да посетим мястото му и да опитаме, ви предлагаме да чуете аудиото, където е интервюто на Юлия Владимирова с Ву Нгуен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, лента първа

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..

публикувано на 11.01.25 в 16:00
С Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на международна фондация “Алеко Константинов”

Софийски разкази - Алекови дни 2025

Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..

публикувано на 11.01.25 в 15:00
Филип Тотю

Адресите на любовта - войводата Филип Тотю

Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила  за хайдутина -  да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...

публикувано на 11.01.25 в 14:00

Пикасо - само част от музейния фонд графики на Квадрат 500

Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от  Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:

публикувано на 10.01.25 в 20:13
Нели Симеонова

Третите в света на космическата храна

Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии  трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..

публикувано на 10.01.25 в 20:03

Радичков връх, Антарктика

С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за  инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..

публикувано на 10.01.25 в 19:29
Ивайло Илиев и Тодор Терзиев

"Форум", 10.01.25: Мълчанието на партийните лидери не е непременно нещо лошо

В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..

публикувано на 10.01.25 в 18:10