Индийската кухня се характеризира с традицията на умелото и изкусно използване на многото подправки и билки, растящи в Индия. Определяна като най-богатата на разнородни подправки страна, където всяко семейство подправки се характеризира с невероятен асортимент от ястия и готварски техники за приготвянето им.
Подправките са душата на индийската храна.
Много индийски зеленчукови ястия се приготвят с меки подправки, така че вкусът на главният елемент в ястието да остане чист, а подправките само добавят допълнителен аромат.Това са повечето меки и деликатни подправки като анасон, кимион, макови семена, кориандър на прах и куркума.
Много от натуралните подправки и билки са обединени в Букет Гарни: от различни подправки, които се топят в ястие и след това се махат, използва се в много рецепти като подправките продължават да придават своя уникален аромат на ястието, дори и вече сервирано.
Пресните растения като мента, ядки, свежи зелени чушки се комбинират с други подправки, за да се постигне ароматна смес за ястието. Готвенето в Индия включва употребата на пресни растения ие лесно да обогатим този аспект в нашата кухня с добавянето на различни вкусове и чарът на подправките. Пресните растения спомагат за балансирането на подправките.
Още потайности за индийската кухня, ще научим от Пракаш, който държи ресторант в Студентски град. Как е дошъл в България, какво му харесва и какво не, за тези и още теми е разговорът му с Констанца Илиева – чуйте.
Днес "Радиокафе" гостува на Община Цариброд – Република Сърбия. Какви ще бъдат предизвикателствата пред българите, които живеят тук през новата година? Това е поредното съвместно предаване на Радио Телевизия Цариброд и Радио София. Зоран Джуров – Председател на Общински съвет Цариброд е първият ни събеседник: "Глобално нещата не са се..
На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..
Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..
Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила за хайдутина - да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...
Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:
Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..
С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..