Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кулинарни тайни от Марлене Дитрих

Преди повече от 100 години, на 27-ми декември 1901г., на бял свят се появява най-голямата германска дива Марлене Дитрих. Като Лола в "Синият ангел" или с филми като "Свидетел на обвинението" тя си пробива сигурен и бляскав път в света на големите кино икони.

С шлагера "Лили Марлен" тя подкрепя американските войници на фронта, а след войната прави турнета като певица в големите метрополиси. Марлене Дитрих е актриса, майсторка на шансоните и жена вамп, но има и една по-непозната страната на нейните изяви.

Марлене е обожавала да готви. В Холивуд например, често са и гостували хора като Били Уайлдер и Чарлз Лотън, за да се наслаждават на нейното готварско изкуство. Родената в Берлин Дитрих винаги е била готова да си спретне "нещо вкусно".

Има много рецепти, които е обичала да готви Марлене, но една от любимите била традиционната берлинска супа от грах с джолан, пълнена гъска, касоле (фр. "Cassoulet), типично ястие за Южна Франция, в което има наденички, гъше месо, патица, свински кожички и бял боб, сготвени в сос с трюфели.

Марлене е била почитателка и на палачинките с накиснати ягоди в коняк Grand Marnier, които са били често приготвяни в готварския й план.

Войниците на фронта също са опитвали от сготвения от нея гулаш, а филмовите екипи с топъл бульон. Марлене е обичала да готви във всички възрасти и във всички житейски ситуации. В Германия е издадена и книга с готварски тайни на германската дива, която се казва "Марлене Дитрих: една различна книга с рецепти".

В нея има 15 кратки глави, написани от Георг Вет, в които по вълнуващ начин се  разказват истории и анекдоти като картина на живота на жена, чиято кариера върви ръка за ръка с хранителните навици и любовта към яденето и готвенето.

Авторът е изследвал дълго време архиви и интервюта на Дитрих, между които е открил дори и материали за кухненските й престилки. В изследванията си Вет се среща с последния личен готвач на Марлене в Париж - Маркус Ауер, чийто рецепти и менюта за германската дива са публикувани изобщо за първи път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Симов

Историята оживява: Радиото - инж. Иван Симов, лента първа

На 25 януари 2025 година, Българско национално радио отбелязва 90 години от издаването на Указ номер 25, подписан от Цар Борис III. С тази наредба-закон радиоразпръскването в България става държавна собственост. Тази дата се възприема за начало на професионалното радио в България: Историята на българското радио обаче се заражда и оформя още..

публикувано на 11.01.25 в 16:00
С Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на международна фондация “Алеко Константинов”

Софийски разкази - Алекови дни 2025

Разговорът е с Анатолия Тодорова - уредник в Историческия музей “Свищов” и член на УС на Международна фондация “Алеко Константинов”: "Няма друг българския писател, останал с малкото си име, като наш съвременник и приятел. По неговото време Свищов е градът на първите неща. Гражданите в ежедневието си се радват на балове, приеми. Парите са се влагали..

публикувано на 11.01.25 в 15:00
Филип Тотю

Адресите на любовта - войводата Филип Тотю

Легендарният поборник, войводата Филип Тотю е имал богат и вълнуващ любовен живот, въпреки строгите правила  за хайдутина -  да не прескача дувари и да не ходи по жени, нито своя, нито чужда. Точно тях Филип Тотю не спазвал. Той имал три съпруги, съдили са го за двуженство, с последната си жена се събира, когато той е на 65, а тя - на 29...

публикувано на 11.01.25 в 14:00

Пикасо - само част от музейния фонд графики на Квадрат 500

Националната галерия „Квадрат 500“ представя 21 графични листа на Пикасо, тематично свързани с негови и на други автори литературни текстове, с лични преживявания и прозрения. Подробностите - от  Калин Николов, уредник на фонд „Чуждестранна графика“:

публикувано на 10.01.25 в 20:13
Нели Симеонова

Третите в света на космическата храна

Нели Симеонова, изпълнителен директор на компания „Антарта“ за възобновяването на производството на оригиналната българска космическа храна. Техният партньор, Институтът по криобиология и хранителни технологии  трети в света е произвеждал космическа храна, а екипът на "Антарта" предлага висококачествени продукти за кратки и дълги пътувания в Космоса,..

публикувано на 10.01.25 в 20:03

Радичков връх, Антарктика

С Йордан Радичков, внук на Йордан Радичков говорим за  инициативата "Януари - месец на Радичков" която тази година е в Антарктика! Още в края на тази година всички издания на българския писател ще бъдат изпратени в библиотеката на нашата експедиция там: Благодарение на българската мисия в Антарктика и проф. Христо Пимпирев, новите издания с истории..

публикувано на 10.01.25 в 19:29
Ивайло Илиев и Тодор Терзиев

"Форум", 10.01.25: Мълчанието на партийните лидери не е непременно нещо лошо

В края на седмицата анализатори във "Форум" продължават да коментират последните стъпки на български политици в търсене на изход от кризата. Освен продължаващите преговори за редовно правителство, те се спряха на новината за официално полученото от Кирил Петков обвинение на прокуратурата за арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова, можем ли..

публикувано на 10.01.25 в 18:10