Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Хранителните идеали на истинския хипстър

Хипстърите са известни с много неща: особените модни вдъхновения, претенциозните аксесоари и грижливо подбраното показване в социалните мрежи.

Любимите им банди се сменят винаги, когато въпросните станат прекалено популярни и според тях вече безинтересни. Любопитно е обаче как хипстърът се отнася към храната си! Хипстърите като субкултура си имат и хранителни идеали. Home made кухнята и всичко био, това е мечтата на всеки хипстър. Е, макар и да звучим малко иронично, и ние си падаме по тези неща.

Но хипстърите вероятно направиха така, че това да бъде мразено от доста хора. Превърнаха го в клише. Малки ферми и фабрики, ръчно изработени дрехи, бижута, био кафета със соево мляко, разбира се! Какво да бъде иначе!

Ето сега на вашето внимание 20 храни, които трябва да бъдат ограничени на хипстърите, преди да са ги превърнали в нещо омразно на хората.

1. Студено кафе, което не се вари! Това е т.нар. cold brew coffee, кафето се смесва със студена вода и престоява около 12 часа на стайна температура, без да се вари, без гореща вода и т.н.

2. Второто, което споменава авторката е всичко, закупено от камион за храна. В статията си тя илюстрира снимка на маса хипстъри, около 30 поне, които се редят на един камион/павилион, от който си взимат кифли, тестени изделия и напитки!

3. Туршия! Всички българи много обичат туршия, това естествено не ги прави хипстъри, но явно берлинските хипстъри са се развихрили доста в тази си обсебеност, затова не се изненадвайте, когато в Кройцберг барчетата видите огромни стъклени буркани с туршия!

4. Брюкселското зеле също е станало нещо любимо и поставено на пиедестал от всеки истински хипстър.

5. Комбуча -  леко ферментирала напитка от чай, която е мътна, става все по-популярна и тук. Използва се и една специална бактерия, с което тази напитка е полезна и хранителна!

6. Малко странно, но беконът е също на предни позиции в любимите хипстърски храни! Явно е любим на малкото останали хипстъри, които не са вегани.

7. Pabst Blue Ribbon - американска бира в кен!

8. Къдраво зеле

9. Всякакви коктейли, напитки, ледени изкушения, но задължително сервирани в буркан! Обикновен стъклен буркан, с розова сламка по възможност! Пиете ли нещо в буркан, сте фешън! Да знаете!

10. Кимчи - типично корейска храна, подправка по-скоро

11. Такос - мексиканските питки пълни с месо, люти сосове, салата, чушчици са също особено обичани сред хипстър общността

12. Всичко made by hand, буркани със всякакви неща, които обаче са домашни или ръчно направени от някоя баба на село, или поне така пише на етикета!

13. Домашно варена бира!

14.Плодчета, набрани от парка, защото хипстъра е разбрал, че се ядат. Все пак, не е лошо човек да си бере разни неща, но не е и задължително да го направиш, за да си сложиш снимка в инстаграм и да те видят как се храниш и береш плодовете на градските паркове!

15.Вегански сладки! Органик куукис!

16.Зелен фреш, от марули например, авокадо и прочие!

17.Карфиол

18.Домашна сода или газирана вода! Това ми идва малко в повече, наистина!

19.Крафт бира!

20.Забавни и цветни донъти, розови, зелени, с ядки и разни блестящи неща по тях, колкото по-диско, толкова по- добре и толкова повече ще се види, че си хипстър!

Юлия Владимирова и Констанца Илиева разказват за хранителните идеали на истинския хипстър.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 16.04.25: Премахването на незаконните постройки край "Захарна фабрика" и интеграцията на ромите

Събеседниците в коментарното предаване "Форум" тази седмица са: Владислав Панев  - икономист и политик. Бивш съпредседател на Зелено движение и бивш член на председателския съвет на обединение Демократична България и Христо Радков  - шеф на Българско обединение на шофьорите, бивш председател на  Менса България. Заедно с водещия Константин Лавсов..

публикувано на 16.04.25 в 18:25
 Богдана Панайотова

Богдана Панайотова е новият главен архитект на Столичната община

Кметът на София Васил Терзиев назначи днес арх. Богдана Панайотова за главен архитект на Столичната община. Арх Панайотова беше избрана от 7-членна конкурсна комисия, след прозрачен конкурс пo реда на Зaĸoнa зa държавния служител и Наредба за провеждане на конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители, в три кръга - тест, практически..

публикувано на 16.04.25 в 17:50

С тържествена церемония връчиха знамето на 22-я ученически гвардейски отряд в Елин Пелин

По-рано през деня се състоя тържествена церемония по връчването на знамето на 22-ят ученически гвардейски отряд към Средно училище “Васил Левски”, в гр. Елин Пелин. Събитието се състоя на централния площад на града под патронажа на президента на Република България Румен Радев. На мястото имаше множество жители и гости на общината, а началото на..

публикувано на 16.04.25 в 16:40

Български музиканти се събират отново на сцена в подкрепа на свой колега

На 17 април предстои вторият благотворителен концерт, в който ще участват български групи и музиканти, в подкрепа на своя колега, рокаджията Янко Бръснаря, който след тежък инсулт е в тежко здравословно състояние. Събраните средства от концерта ще отидат за лечението му.  Екипът на  "Добър вечер, София“ гостува със своето открито студио на..

публикувано на 16.04.25 в 16:35

От Кюстендил до Гюешево с влак - 34 км вече за час и 10 минути

Най-бавният влак, не само за стандартите за България, Кюстендил-Гюешево вече се движи с по-висока скорост - до 40 км в час, казаха жп специалисти. Доскоро композицията изминаваше разстоянието от 34 км - за час и четиридесет минути, със средна скорост 20-25 км/ч. Пътува в дните сряда, събота и неделя. Бавната скорост по направлението..

публикувано на 16.04.25 в 16:27
Рая Такорова, Владимир Пасев, Деница Митова от 10Е клас на Немския отдел и Нели Георгиева - директор на 91 НЕГ

91. Немска езикова гимназия "Проф. Константин Гълъбов" отбелязва 65 години от своето създаване

На 17 април от 19.00 часа в зала 1 на НДК  91. Немска езикова гимназия „Професор Константин Гълъбов“ ще отбележи 65 години от своето създаване и 30 години от откриването на Немския отдел в училището. Празникът е под надслов “Пътят към успеха” и ще събере заедно ученици, учители, възпитаници, официални лица, посланици и гости, за да отпразнуват..

публикувано на 16.04.25 в 15:44

"Горчиво" - комедия, която показва значимостта на изборите, които ежедневно правим

Втората премиера на спектакъла “Горчиво“ в Младежкия театър “Николай Бинев“ е на 25 април на Камерна сцена. “Горчиво!” е една история за любовта и всички абсурдности, които неизбежно я съпътстват. Пиесата на Орлин Дяков “Горчиво!” ще пренесе своята публика в сватбения ден на една двойка. Момент на паника води младата булка до решението да..

публикувано на 16.04.25 в 15:38