Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Flair bartending - професия или изкуство

Flair bartending е една вдъхновяваща професия, изкуство, набиращо все по-голяма популярност. Това всъщност е едно надграждане на професията на обикновения барман, където освен задължителните - перфектна напитка и правилен сервиз, важен елемент е забавлението на гостите.

Думата "Flair"  буквално преведена от английски език означава усет, нюх, способност, а дори и дарба. Може да се каже, че в днешно време няма барман, който да е започнал да работи зад бар и да не се е "запалил" по флеъра.

Приготвянето на коктейли определено е най-ефектната част от работата на бармана. Класически или новаторски, коктейлите никога не престават да бъдат актуални. С популяризирането на коктейлите обаче се променя и самата професия.

Флеър стилът съществува поне от 150 години. Известно е, че е бил познат на барманите в Северна Америка още в средата на XVIII век. Технически погледнато, той включва редица движения - подхвърляне, въртене, балансиране, хващане на бутилки, напитки и бармански аксесоари в акробатичен стил, докато се приготвят коктейлите, при това без да се разлее и капка извън чашата.

Във флеър барманството има няколко стила. Това, което се случва ежедневно в баровете, се нарича working flair, или работен флеър. Това е стил на работа в реална работна среда, който има за цел атрактивното приготвяне на питието, без обаче да се забавя обслужването на клиента. Независимо какъв стил практикува барманът, негова първа и основна цел е доброто обслужване и продажбите, така че той не може да си позволи дълги изпълнения, които карат клиента да чака. За тази цел съществува exhibition flair, или показният флеър. Той е предназначен за забавления и състезания и обикновено включва по-дълги хореографски изпълнения.

Показният флеър обикновено изисква и по-специална подготовка. Това е стил, който не се практикува при ежедневни бармански смени. Но все пак непрекъснато нараства числото на флеър баровете из целия свят, където exhibition flair-ът е неразделна част от работата. Често в него се включват повече от 4, 5, 6, дори 7 бутилки, шейкъри и сложни движения, дори когато не се приготвя напитка.

Тайната на флеъра се крие в упоритите упражнения, ловкост и усет към законите на физиката - точна преценка на центробежните и центростремителните сили. Например, за да се получат тези атрактивни номера, в бутилката трябва да има не повече от 1/3 от съдържанието й. В противен случай шансът бутилката да се изплъзне и строши на пода е голям.

Повече за Flair bartending разказава Яна Спиридонова - чуйте нейния репортаж.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево в понеделник, с температура в София около 20°

Днес ще бъде предимно слънчево. От запад на изток ще има временни увеличения на средната и висока облачност, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и Горнотракийската низина и умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София - около 20°. В планините ще бъде предимно слънчево с разкъсана..

публикувано на 14.10.24 в 07:35
С Румяна Николова, Диана Шингарова, Елисавета и Цветан Стоянови

Банкя - готови за утрешния ден

Днес гостуваме на район Банкя и говорим за развитието на културата тук със зам.-кмета д-р  Александра Александрова : "Преди десетина години реших, че трябва да разполагаме с всички книги, издавани за Банкя, вече разполагаме с цялата литература. В това влизаха и броевете на в-к "Банки" от 1928-9. Отворих вестника и видях, че тогава цената ба билет..

публикувано на 13.10.24 в 12:05

Историята оживява - Историята на Американския колеж в София

Разказваме за корените на една от най-старите чуждестранни институции на Балканите. Това е Американският колеж в София.  Събеседници са Петя Иванова - директор “Комуникации” в Американския колеж в София и завеждащата Библиотека “Гипсън” към Колежа - Александра Александрова.  "Училището е създадено от американски мисионери и започва в Пловдив в..

публикувано на 12.10.24 в 16:00

Софийски разкази - Модернизъм на малките 5 кьошета

Разговор с Теодор Караколев от Фондация “Български архитектурен модернизъм": "Когато свързваш една сграда с живота на хората в нея, тогава достигаш до повече сърца. Градската памет се губи по-бързо в София, където динамиката е по-голяма. И в онова време е било така. Истории има навсякъде, особено в централните квартали те се намират по-лесно, а..

публикувано на 12.10.24 в 15:00
Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Адресите на любовта - Любовта на Гинка Станчева и Пейчо Пейчев

Заради целувки във филмите подозират актрисата за връзка с Апостол Карамитев Любимата актриса на поколения българи, Гинка Станчева, остава вярна на съпруга си Пейчо Пейчев повече от половин век. Запознават се във Велинград като гимназисти. Двамата са там на курорт и младежът изминава по 14 км всеки ден, за да види любимата си. Тя кандидатства..

публикувано на 12.10.24 в 14:00
Цветомира Векова

На корейски нещата звучат малко по-различни

Нобеловата награда за литература за 2024 г.  е на южнокорейската писателка Хан Канг за нейната интензивна поетична проза, която се възправя срещу историческите травми и разкрива крехкостта на човешкия живот". Издавана у нас от „Ентусиаст“, в превод от Цветомира Векова: „Не се изненадах че е получила наградата, оценена е подобаващо...

публикувано на 12.10.24 в 11:56

Препоръчвам нещата, в които вярвам

Страшен брънч с кауза тази неделя в София. Каузата - Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Октомври е месецът на страшните книги и още по-страшните книжни сладкиши и солениши. 13 тематични рецепти за 13 октомври. Място: ул. Веслец 22 „Абордаж“. Подробностите от Десислава Иванова от TroubleBakers : „Поредицата ни има различни..

публикувано на 12.10.24 в 11:19