Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимецът е суперкултура за здраве и тонус

От лимец се прави здравословен хляб, но тази култура може да замести и ориза, да се приготви дори напитка
Въпросът доколко е истинска храната, която консумираме всеки ден и с която храним децата си, вече не е толкова нов. Не е толкова далечно назад и времето, когато на малкото хора, осмелили се да говорят на висок глас за вредите, които нанасят на човека и природата новите технологии в селското стопанство и хранителната индустрия, се гледаше като на сектанти и маргинали. Сега вече този тип хора не са никак малко и в последните години броят им нараства.

Тия Вълчева е от тях.
Тя живее в София, но преди 2 години открива благотворното влияние на лимеца. Общо взето сред търсещите здравословни форми на храна лимецът е хит. Нека кажем, че той е една от най-рано култивираните форми пшеница. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит.

Изследваните ДНК - отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха. В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция.

Интересното е, че лимецът е издръжливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо.

Геномът му е останал непроменен за векове.

Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот.

За първа поредна година в края на месеца ще се проведе и Празник на лимеца. Събитието е на 30 и 31 май в екоселищетокрай град Троян. На празника ще бъдат изнесени беседи за лимеца и здравословното хранене, а производители на здравословни храни ще сътворят богата кулинарна изложба-базар. 

Защо лимецът е сред днешните суперхрани, къде се произвежда и защо не се третира с химически препарати? И как се прави питка от лимец – чуйте от Тия Вълчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42