Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За по-силен чай сипете повече листенца, а запарката трябва да продължи не 3, а 7 минути

Снимка: БГНЕС

За последното десетилетие климатът в провинция Юнан - основният чаен регион на Китай, се е променил значително - средната температура на въздуха се е повишила, увеличила се е и продължителността на дъждовния сезон. Всичко това се е отразило на качеството на чая, тъй като той се намира в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, минералния състав на почвата и времето, в което се събира.

Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.

За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.

Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво можем да направим с коледните подаръци, които не желаем да задържим?

Какво можем да направим с коледните подаръци, които не желаем да задържим? Този въпрос си задаваме често, когато за празниците сме получили нещо, което вече имаме, нещо, от което не се нуждаем или просто не ни харесва. Една от възможностите е да върнем в магазина подаръка, който сме получили. Когато стоката е закупена през електронен магазин,..

публикувано на 07.01.25 в 18:32

В Боянската църква е първият стенопис с лика на Св. Иван Рилски

Боянската църква безспорно е сред историческите светини, с които разполага страната ни и това е оценено още през 70-те години на ХХ век от ЮНЕСКО. Църквата продължава да бъде реставрирана и да се съхранява по изключителен начин, заради изключително ценните стенописи, които притежава. Църквата е построена през 1259 г., свързвана е със севастократор..

публикувано на 07.01.25 в 18:31
Диригентът Иван Стоянов

Как диригентът Иван Стоянов “спаси” артефакт от Микенската цивилизация

Диригентът и преподавател в Националната музикална академия Иван Стоянов е родом от Габрово, но е “присаден” в София. Казва за себе си, че е болезнено свързан с природата и обича да прекарва времето си далеч от града, като дори препоръча на софиянци да опознаят Стара планина, защото според него всички ходят на Витоша или Люлин планина, но Балканът не им..

публикувано на 07.01.25 в 17:41
Проф. Радостина Александрова

Проф. Радостина Александрова: HMPV е с нас отдавна, няма място за паника

Сериозен ръст на случаите на човешки метапневмовирус (HMPV) се наблюдава в Северен Китай. Място за паника няма, каза пред Радио София вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. По думите й, вирусът е познат на човечеството отдавна, но е идентифициран едва през 2001 г. "Той произлиза от един подобен птичи метапневмовирус. Смята се, че..

публикувано на 07.01.25 в 16:49

Какви са икономическите предизвикателства пред страната ни през 2025 година?

За икономическите предизвикателства пред България през 2025 година, представи своята прогноза икономистът Стоян Панчев, председател на Българското либертарианско общество, основател на Експертен клуб за икономика и политика. Какво да очакваме за доходите ни? Каква е прогнозата за икономиката ни през настоящата година и колко близо ще сме..

публикувано на 07.01.25 в 15:55

Кръгово кръстовище ще облекчи трафика в един от най-натоварените райони в Перник

Кръгово кръстовище ще разтоварва трафика в един от най-натоварените райони в Перник. Пътното съоръжение ще бъде изградено при пресичането на улиците "Владайско въстание” и "Димитър Благоев”. Улица "Димитър Благоев" е основна пътна артерия в Перник, свързваща кварталите "Църква” и "Изток” и републиканския път за Кюстендил, а ул. "Владайско въстание”..

публикувано на 07.01.25 в 14:53
Марин Маринов

Художникът Марин Маринов ще постави нова изложба в Цариброд, Сърбия

Марин Маринов е едно от най-новите, заслужаващи внимание, имена на българската художествена сцена.  Той е част от най-младото поколение, работещо през последните няколко години.  Марин Маринов открива нова перспектива към класическата съвременна живопис, сред които са тревожността и фиксациите на съвременния човек, екзистенциалните въпроси и..

публикувано на 07.01.25 в 13:28