Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За по-силен чай сипете повече листенца, а запарката трябва да продължи не 3, а 7 минути

Снимка: БГНЕС

За последното десетилетие климатът в провинция Юнан - основният чаен регион на Китай, се е променил значително - средната температура на въздуха се е повишила, увеличила се е и продължителността на дъждовния сезон. Всичко това се е отразило на качеството на чая, тъй като той се намира в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, минералния състав на почвата и времето, в което се събира.

Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.

За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.

Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Софийски разкази - Душата ми е стон

"Душата ми е стон" е темата на поредната беседа на Бохемска София с герои Яворов и Лора: Става дума за последната им вечер заедно - 29 ноември 1913. Какъв е поводът за приятелската сбирка, на която семейство Яворови пристигат първи и какво се случва в тази фатална вечер след поредната сцена на ревност - в звуковия файл.

публикувано на 23.11.24 в 15:00
Емил Димитров и съпругата му Мариета Гьошева

Адресите на любовта с „55 изповеди за любовта“

Валентина Петкова разказва за гостуванията си при Емил Димитров и съпругата му Мариета Гьошева в къщата им в Княжево. За „опитомяването“ на режисьора Николай Волев от половинката му Доротея и аристократичния им дом на ул. Кракра. За скромното битие на Светослав Лучников и жена му Стефка, побрали споделения си живот в стая и кухня на ул. Янтра. За..

публикувано на 23.11.24 в 14:00
Паметникът на Любен Каравелов в Копривщица

Историята оживява - Любен Каравелов: вестник първи, вестник втори

Записите са от Националната научна конференция “С перо и меч за свобода и независимост”, която се организира от Дирекция на музеите в град Копривщица, Институт за исторически изследвания при Българска академия на науките и Софийски университет “Св. Климент Охридски”: Започваме с професор Вера Бонева от Унибит и нейните тези, свързани с..

публикувано на 23.11.24 в 16:00

Премиера на "О(б)твързан" представя Театър "Възраждане"

„О(б)твързан“ –  премиера в Театър Възраждане – Тери Фишър, режисьор на спектакъла и част от трупата на театъра: "Изключително умна комедия с много прости средства. За героя не е лесно, той е над нещата, колебанията му го спират. Предизвикателство е да не се плузгаш по повърхността. Опитали сме се да уцелим театралния език, съчетание на танц и текст,..

публикувано на 23.11.24 в 11:40

Да се зарибиш или да се откажеш

Покана за   София дръм фест от Боян „Бонзи“ Георгиев – барабанист и организатор на фестивала: "Това е единственото ежегодно барабанно събитие. Барабанния ни уъркшоп се казва клиника - пет различни за един ден. Пръв ще е един 16-годишен бъдещ Дейв Уекъл. Всеки, който е бил на барабанна клиника знае, че се води разговор между свирещия и публиката,..

публикувано на 23.11.24 в 11:09
С Жени Илиева

Играчката не е просто забавление, а инструмент за развитие

Развитие на креативността при децата и важността на безопасните играчки - говорим по темата с Жени Илиева, предприемач и създател на безопасни детски играчки: "Безопасна е играчка от безопасен материал, да е рециклируем и да не замърсява средата. Пластмасовите играчки са сред първите замърсители на околната среда. Играчката не е просто забавление,..

публикувано на 23.11.24 в 10:56

Нямаме нужда от дефиниции

Цвета Балийска ни представя Фестивала на авторския театър: "Проведохме три дискусии с творци от полето - всеки творец го прави по свой начин и нямаме нужда от дефиниции що е това фестивал на авторски театър. Има разграничение между драматургичен и авторски театър. Разликата е в процеса на създаване - при авторския, процесът на създаване е по време на..

публикувано на 23.11.24 в 10:13