Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Ако Рождество е време за сътворяване на чудеса, защо самите ние да не направим поне няколко? Дори да не знаем как се омесва хляб, можем да се научим в Училището за готвене. Там няма приемни изпити, а уроците са изключително приятни. Преминават като увлекателна Приказка за хляба. Идеята е на екологично сдружение „За земята“: да си припомним древни умения, като започнем от безквасното тесто или от „захващането“ на екологичен квас. Той се съхранява години наред – без никакви подобрители и консерванти. Майсторлък е и самото печене на хляба. Колко са видовете обикновен и обреден хляб по света? – Уроците постепенно преминават в часове по „Кухненска музика“. Или в „Театър на трохите“. Докато готвим с нашите майстори-кулинари, ще изследваме пътя на храната: от мястото на нейния произход, как се променят здравословните стойности, докато стигне до трапезата, каква е връзката на човека с биоразнообразието. Мария Григорова е част от екипа. Ще разкаже и как преминават коледните традиции в нейното семейство. С Димитър Василев ще продължим по пътя на рождественската обредност. В центъра на София любознателните малчугани могат да посетят Коледните ателиета, където ги очакват специалистите от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН. Как сами да изработят празнична картичка, с която да зарадват близки и приятели?