Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

160 години от основаването на конезавода "Кабиюк"

Снимка: kabiuk.net

Шуменското село Коньовец отбелязва 160 години от основаването на най-стария конезавод в България. Честванията в стопанството започват на 1 ноември, където представители на Министерството на земеделието и храните и на Държавен фонд "Земеделие" ще отличат дългогодишни служители на Държавно предприятие "Кабиюк" като водещо в развитието на племенното коневъдство и овцевъдство, както и за запазването на автохтонни породи говеда и овце, съобщава БТА. По този повод, вратите на "Музея на коня", както и тези на музейната експозиция в резиденцията на княз Александър I Батенберг, ще бъдат отворени безплатно за всички посетители и гости. Ще се проведе и парад на конете, както и фермерско изложение на местни производители, а за най-малките ще има детски кът с понита. 

На следващия ден, 2 ноември, на хиподрума в Шумен, ще се проведат конни състезания на гладко надпрепускане и прескачане на препятствия. Ще бъдат представени и жребци и кобили в 7 основни, дългогодишно селекционирани елитни породи от Чистокръвна Арабска, Чистокръвна Английска, Арабска тип Шагия, Източнобългарска, Плевенска, както и стадо от породата Хафлингер и Шотландско пони.

Снимки: kabiuk.net



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчево, на места с мъгли във вторник

През нощта  ще преобладава ясно и почти тихо време. В сутрешните часове на 26 ноември на места в низините, котловините и около водните басейни ще бъде мъгливо или с ниска слоеста облачност. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, в..

публикувано на 25.11.24 в 18:15

“Български пощи” очакват детските писма до Дядо Коледа

Националната пощенска служба на Бългрия организира за 30-а поредна година конкурс за най-красиво писмо до Дядо Коледа. Писмата трябва да бъдат изпратени на "Български пощи" до 18 декември с надписан плик “За Дядо Коледа”, адрес на подателя и..

публикувано на 25.11.24 в 18:02
Снимка: Посолство на Република България в Япония

Японски ученици научиха как се приготвя шопска салата

Българският посланик в Япония Мариета Арабаджиева и преводачът Елена Куцарова запознаха учениците от гимназия “Нагареяма” в префектура Чиба с българските кулинарни традиции. “Посещението започна с готварски уъркшоп, в който се..

публикувано на 25.11.24 в 17:14