Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бял бор на повече от 500 години пазят жителите на родопското село Пчеларово

Църквата "Св. Петка"
Снимка: БТА

В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдели диви пчели. Пчеларството е отколешен поминък на хората, за което говори и самото име на селището. Бял бор на пет века привлича вниманието на посетителите в района. Той е висок близо 25 метра, обиколката на ствола му е 3,50 метра и е обявен за защитен природен обект през 1984 г.


Вековното дърво е обозначено с табела, а от кметството са направили първите стъпки мястото да бъде облагородено, съобщава БТА. Борът е една от забележителностите в Пчеларово. На петдесетина метра от него се намира и друга местна гордост – построената през 1876 година църква "Св. Петка", обявена архитектурно-художествен паметник на културата на 19 май 1992 г.

Снимки: БТА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Чепеларе посреща гостите си с нов туристически маршрут

През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..

публикувано на 08.06.24 в 10:30

Зелник, скроб, пълнозърнести пици и боза – кюстендилските села като атрактивни гастро дестинации

Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..

публикувано на 07.06.24 в 08:25

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05