17 са зубрите, които са пуснати и живеят на свобода в Източните Родопи. Разделени са в две стада, а отскоро първото родено на свобода зубърче има свое малко. От фондация "По-диви Родопи", която работи по проект за възстановяването на изчезналия доскоро у нас вид са горди с това постижение. Животните обитават големи пространства и макар у нас да нямат естествен враг, възпроизводството им е бавен и труден процес. Женските раждат през година.
Европейските бизони, както са известни животните, нямат проблем с храната, тъй като се хранят както с трева, така и с листа, клони и различни храсти. От фондацията обаче са притеснени заради климатичните промени и провокираните от тях болести по животните, пренасяни от Африка и Азия от различни насекоми.
Повече подробности за развъждането на зубрите у нас вижте в материала на Диана Цанкова, част от най-четените публикации на Радио България.
Снимки: facebook.com/RewildingRhodopes, БГНЕС
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия четвъртък на ноември се посреща първото младо вино божоле. Традицията вече близо 20 години се..
Министерският съвет одобри проект на споразумение за дарителство между Световната здравна организация и България за предоставяне на доброволна вноска в подкрепа на дейността на организацията в Ивицата Газа в размер на 100 хил. евро. Финансирането ще..
За четвърта година Forbes събира на една сцена умовете зад най-значимите иновации в българската индустрия. По време на събитието, което ще се проведе в Центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала" в София, ще бъдат обявени и победителите във Forbes..
От следващата учебна година профилираната гимназия с интензивно изучаване на румънски език "Михай Еминеску" може да бъде преместена в сграда в центъра на..
В Деня на християнското семейство, в брой 27 на предаването, слушайте: Какви неразказани френско-български истории разказва българското..
Френско-българска търговска и индустриална камара днес организира посрещане на новото божоле в София. По стара френска традиция всяка година в третия..