Празникът на сланината и греяната ракия събра в планинския град Априлци хиляди гости от цялата страна.
“Тези два дни ще бъде пълно с песни и танци, греяна ракия, препечена сланинка. Празникът е повод хората да видят каква невероятна природа имаме и да се върнат отново“, каза кметът на Априлци Тихомир Кукенски.
Под звуците на известни фолклорни изпълнители от местни майстори приготвиха 500 кг от традиционната “Бабина гозба“ в голям чорбаджийски тиган. Ястието съдържа 1100 яйца, 60 кг сланина, 30 кг червен лук и 30 кг праз лук.
Типични за празника са също кулинарните изложби на традиционни ястия със сланина, които всеки има възможност да опита, както и конкурсите за най-блага греяна ракия и най-добра сланина.
Любителите на местните традиции, кухня и музика и утре ще се насладят на богата музикална програма, съчетана с кулинарни специалитети.Първи януари е наситен с много емоция, очакване и радост, свързани с надеждата за благодатна година, в която всеки член на семейството да бъде здрав и да постига мечтите си. В българския празничен календар 1 януари е известен като Сурва, а също и..
В първия ден на Новата 2025 г. Разлог ще се събуди от "звонци и тумбелци", зурни и тъпани. По традиция колоритният кукерски фестивал "Старчевата" ще започне в 11:00 часа на централния площад " Преображение " . Седем групи от седем..
Всеки празник има свой аромат, "одежди" и мелодии. Така е и с Коледа. "За Коледарските песни и тяхното предназначение малко се знае, и малко се говори, а даже и грешни неща се казват. Но по-важното е, тези песни да ги има!" – казва в интервю за Радио..