Знание, мерак и много труд са необходими за изработката на хубав нож, казва Иван Кюпов от село Крупник (Югозападна България). 35-годишният мъж не е потомствен майстор. Интересът към изработката на ножове тлее в душата му от детинство, но преди 8 години започва целенасочено да изучава занаята – от клипове в интернет, книги, статии и разговори с по-стари майстори. Днес Иван Кюпов е един от малкото ножари в България.
„Изработването на качествен нож изисква солидни умения и майсторлък. Занаятът присъства и е уважаван в редица култури по целия свят. А това не е само занаят, но и изкуство, защото всеки нож е уникален, има история“, казва самоукият майстор пред Ива Сеизова от БНР-Благоевград.
Изработва всякакви ножове – от такива за домакинството, до ловни и ювелирни. В зависимост от дизайна и сложността на детайлите изработката на един нож му отнема от 5 до 20 дни.
"По принцип, нож не се подарява, трябва да си го откупиш. Но да, хората вземат ножовете и като подаръци. Интерес има. И не само покрай празниците, а и през другото време. Правя ножове от най-висок клас, с най-висок клас стомана и материали за дръжки, дори ювелирни ножове имам. Цената се определя от материалите, времето за работа, различните елементи, гравюри, надписи, калъфи, т.е. цената е относителна и зависи от конфигурацията, която иска клиентът. Калъфът е като консуматив за ножа, но калъфката може да е и водещият аксесоар, защото там вече може да се правят гравюри, да се слагат разни екзотични кожи – змийски, крокодилски, от скатове."
Според майстора в наши дни определено има интерес към ножовете – и от колекционери, и от хора, на които им трябват за работа, за лов:
"Всеки нож се изработва почти индивидуално, като се започва от парче стомана, което се оформя. Първо се скицира ножът, избира се стоманата, материалът за дръжката. Оформя се острието, закалява се – това е най-важният процес при изработката на един нож. После вече се сглобява, монтира, шлайфа се, финишира се. След като се направи калъфка, ножът се заточва и е готов за употреба."
Кое прави един нож произведение на изкуството?
"Това, че е индивидуално изработен, почти не може да се направи втори като него – казва самоукият майстор. – Самата конфигурация на материалите, особено за дръжките също е от значение. Повечето са от стабилизирана дървесина, при нея шарките и цветовете са уникални за всеки един нож, и оттам идва и индивидуалността на всяко едно изделие."
Иван Кюпов с гордост казва, че в работилницата му няма готови ножове – " всичко, което се направи заминава веднага при клиента". Затова и не е лесно да натрупа повече ножове, за да участва в регионалните изложби и пленери. Но не пропуска да покаже майсторлъка си, включително и в Сопот, където, по думите му, се провежда най-големият пленер по ножарство в България.
Интервю: Ива Сеизова, БНР-БлагоевградСнимки: БНР-Благоевград, simitli.info, FB / Ivan Kyupov
Десето издание на Националния фестивал на лавандулата се провежда на 14 и 15 юни в чирпанското село Средно градище. Там са едни от най-старите лавандулови насаждения в страната, които съществуват повече от 80 години. Концепцията на празника е..
На днешния ден, 13 юни, православната ни църква отбелязва Възнесение Господне, когато възкръсналият Христос се възнася отново на небето при Своя Отец. Големият християнски празник е винаги в четвъртък, на четиридесетия ден след Възкресение Христово...
В пловдивското село Златитрап днес, 11 юни, от 11.30 ч. ще открият в национален мащаб жътвената кампания 2024-та. Събитието е част от европейската инициатива "Хляб на мира" , която обединява дванадесет държави от Централна и Източна Европа...
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни..