Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Славонски гозби от с. Горна Митрополия дегустираме в София

Снимка: festivali.eu

Кулинарен празник "Славонски гозби от с. Горна Митрополия" ще бъде проведен на 3 декември, неделя, от 12.00 ч. в Парка пред НДК в София. Посетителите ще могат да опитат традиционни славонски гозби и да се запознаят с традициите на сланвонците. Ще се предлагат капустник - изпечена питка със зеле, фаанке - пържени бухти с пудра захар, и много други вкусни и интересни ястия.
Славонската общност в България е малка и концентрирана в няколко села в област Плевен, като най-многобройна е в селата Горна Митрополия, Подем и Бръшляница, посочват организаторите на събитието. Те са били насърчавани от княз Александър I Батенберг да се преселват от земите на днешна Словакия в слабо заселени или незаселени земи и села на Северна България.



В село Горна Митрополия около сто славонски семейства пристигат през 1897 г. и само за няколко години успяват да облагородят и превърнат в земеделски пустеещите преди това земи. Съжителството между словаци и българи в с. Горна Митрополия води до тяхното сближаване и оставя следи в ежедневието по отношение на речник, култура, традиционни ястия и обичаи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30

Пазарът като културен феномен вчера, днес и утре

Едно от най-любопитните и колоритните места на всяко населено място е неговият пазар. Без значение дали е ежедневен или се случва в специален ден от седмицата, дали има специфика на продукцията, която предлага или не, пазарът е културен феномен, който..

публикувано на 07.10.24 в 10:30