Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Празник на Еленския бут 2023 се провежда за десети път

Снимка: Местен съвет по туризъм в Елена
Почти няма къща в гр. Елена, област Велико Търново, в която да не се приготвя "бут по еленски". Хората поддържат традицията и приготвят деликатеса всяка година. Само специфичният климат на Еленския балкан може да придаде неповторимия вкус на сушеното свинско. На него е посветен и местен празник, който тази година се провежда за десети пореден път (10-12 ноември). 

По традиция кулинарното събитие събира гости от страната и чужбина, като миналата 2022 г. беше отбелязан своеобразен рекорд от 50 хиляди посетители в трите дни. Най-атрактивен за непосветените в занаята е Касапският кът, където сръчни балканджии от няколко поколения демонстрират майсторството на касаплъка по еленски – приготвянето и осоляването на Еленски бут и рибици, обработката на останалото месо от прасето. 

Празникът на Еленския бут не е просто кулинарен фестивал, а събитие, което притежава своя собствена атмосфера и дух – казват организаторите от Община Елена и Местния съвет по туризъм. Улиците в дните на празника са изпълнени със занаятчии от всички краища на България и всеки се стреми да примами клиентите със свои деликатеси. "А рецептата за приготвяне на еленски бут у дома само изглежда трудно – казва бай Сава Ковачев. Важни са подправките и самото осоляване на месото в каца с каменна сол."

Снимки: Местен съвет по туризъм в Елена



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Четири поколения таланти... Или как училището в Котел съхранява българския дух

Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" не е обикновено школо, а истинска фабрика за таланти. Това е първото не само в България, а на Балканите училище за професионално изучаване на фолклор . Намира се в сърцето на красивия..

публикувано на 12.02.25 в 11:05

Перник е готов за най-шумния и колоритен зимен фестивал в Европа – "Сурва"

Перник е само на 35 км югозападно от София и всички го познават като "градът на черното злато", или "градът на миньорите". В последните години обаче обликът на Перник се променя и все по-често свързваме града с неговия шумен, пъстър и многолик..

публикувано на 23.01.25 в 12:15

На Сурва в Еловдол

В житието на Св. Дазий Доростолски от началото на 4-ти век е съхранено най-старото описание на Сурва по българските земи: "Защото дори светът да се свърши, лошият обичай не се изоставя, а дори се възстановява в още по-страшен вид. В деня на..

публикувано на 21.01.25 в 10:30