Световната организация по туризъм към ООН ще подготви Пътеводител за кулинарен туризъм специално за България, съобщи Зураб Пололикашвили - генерален секретар на UNWTO на среща в Мадрид с министъра на туризма Зарица Динкова. Той е благодарил за българското участие в 8-мия Глобален форум за гастрономически туризъм в Сан Себастиан, Испания.
"Представянето, което направихте, ни мотивираха да промотираме кулинарния и винен туризъм на страната ви. Аз имам лични впечатления от България и знам, че можете да предложите много в тази област", заяви Пололикашвили.
Кулинарният туризъм е един от най-бързо развиващите се в света и българските ено-кулинарни предложения са впечатляващи, допълни генералният секретар. Пътеводителят ще се разпространява във всички 159 държави членки на UNWTO и ще се представя на различните събития на организацията.
В скътаното сред склоновете на Източните Родопи село Пчеларово разказват предание, че в района виреели вековни дъбови гори и орехови дървета, в чийто хралупи се въдели диви пчели. Пчеларството е отколешен поминък на хората, за което говори и самото..
По разнообразие на птици страната ни заема едно от челните места в Европа и попада в ТОП 5 на дестинациите за т.нар. бърдуочинг или орнитологичен туризъм на Стария континент, научаваме от разговора ни с д-р Георги Герджиков, който от години развежда..
Скалните венци, надвесени над река Русенски Лом и нейните притоци Бели, Черни и Мали Лом са магнит за природолюбители и търсачи на висок адреналин. Целият район е известен като Поломието или „Планина под равнината“. В течение на хилядолетията тук реките..