Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Овчарска академия в Кресненско съхранява местните български породи

Снимка: архив

Първата Академия за овчари, наречена "По Тодорови кошари", събра желаещи да изучат овчарския занаят, забравени традиционни обичаи, практики и нови знания за отглеждането на животни. 

Над 20 кандидат - овчари и 8 деца се запознаха с историята на автохтонните породи в България, направата на кошари, пашуването, доенето на животните и почистването на пасища, съобщи БТА. 


Обучението е със смесено стадо от каракачански овце и планински дългокосмени кози. Те се отглеждат още от времето на траките, запазили са по естествен път белезите на дивите си предци и са устойчиви към суровите планински условия, имат силен имунитет на болести. 

Породите играят важна роля в поддържането на баланса в екосистемата на Пирин. Съществуването им днес е белег за  опазването на националното генетично разнообразие, отбелязват организаторите. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Коледни приказки от стъкло или как се възражда една позабравена традиция

Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..

публикувано на 18.12.24 в 10:05
Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30