В границите на Бургас, в преддверието на Черно море, се намира крайморското Атанасовско езеро. На 12 август 1980 г. дългото близо 9 км. езеро е обявено за национален резерват, с цел опазване и съхранение на редките видове птици, които го обитават. Днес северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност, а цялата площ на езерото и земеделските земи около него са обявени за Натура 2000 зона по Директивата за птиците и за местообитанията.
Повече от 20 години Българска фондация Биоразнообразие и Регионална инспекция по околна среда и води – Бургас организират специален Панаир на солта около датата на обявяване на Атанасовското езеро за резерват. Тази година събитието е на 13 август от 16 часа, а специален акцент ще бъде поставен върху зелената сол – най-новият продукт от лагуната. От какво се произвежда тя, защо е "сол без сол", на какво се дължи силно зеленият й цвят – това са само част от въпросите, на които посетителите ще получат отговори на соленото събитие, обещават от фондацията.
Водата на езерото е характерна със своята соленост от от 20 до 27,5%, поради което соленодобивът като производство от мястото води началото си от 1906 година. На панаира ще бъдат показани още занаятчийски шоколад с морска сол от езерото, козметика с натурални продукти и разбира се различните видове сол, които се добиват от мястото. Програмата предвижда детски работилници, изложба на карикатури "Икономия на средствата" от 25-то Габровско биенале, а в края на деня БФБ ще връчи Годишните награди за биоразнообразие и климат в България.
Снимки: lagoon.biodiversity.bg, архив
За нас, българите, Батак е град-светиня! И до днес в него отеква ехото от трагичните събития, свързани с Априлското въстание през 1876 г. , когато по-голямата част от невинните жители на родопското градче са посечени от османския поробител –..
През това лято гостите на община Чепеларе ще могат да разнообразят ваканцията си сред красивата природа на Родопите с още един планински маршрут. Става дума за новата туристическа пътека "Пещерната лаборатория, Старата граница, пещера Топчето, пилон..
Селският туризъм върви ръка за ръка с опознаване на кулинарията на дадено място. А районът на Кюстендил е златна мина в това отношение. Затова гастро туровете в тази част на България набират все по-широка популярност. Туристите посещават малки ферми..