Може ли бира да има дъх на … планина и по-точно на Странджа – едно от най-красивите и недокоснати кътчета на българската природа? Отговор на този въпрос дава Стамен Илиев, посветил се на своята мечта – да създаде крафт бира, която да е с автентичен вкус и с послание.
Стамен ръководи една от най-големите дестилерии у нас, след като завършва университета по хранителни технологии в Пловдив. Още като студент, той прави първата си крафт бира. "Когато започнахме да учим в университета, имахме варене на пиво по време на упражнения. И така започна всичко – с едно малко казанче, в което се влюбих!" – спомня си Стамен и добавя, че още тогава решил да овладее до съвършенство тънкостите на този майсторлък, който от хоби и страст прераства в печеливш семеен бизнес:
"Първата бира я сварих в заведението на моите родители. Там има голяма кухня с големи казани, които използвах. И, както обикновено с късмета на начинаещия, първата ми бира стана страхотна! По това време баща ми беше посял лимец. Идеята беше да вложа в пивото този лимец, а към него добавих и кримски чай" – спомня си Стамен Илиев.
След домашните опити, той се свързва с хора, които имат по-голям капацитет за варене на пивото. "Вече почти две години работим заедно. И понеже инсталацията не е много голяма, партидите са малки, а бирата – винаги прясна" – казва Стамен. Твърди, че предпочита да каже на клиентите, че бирата му е свършила, отколкото да им предложи застояла.
За една от последните си бири – тъмно пиво, той отново е вдъхновен от природата на мистичната Странджа. Използва ресурсите на планината, като включва екстракт от странджански дъб.
"Дъбът първоначално е изсушен, а после накиснат в етилов алкохол, който се загрява и циркулира. И накрая, този етилов алкохол става доста гъст, като карамел. Пивото има много силен аромат на дървесина и ванилия, ако щете и на бренди, много е интензивен – казва Стамен. – Освен това, всички мои бири и опаковката им са насочени към Странджа – там е нашето заведение, оттам започна всичко! Имаме и една бира, посветена на българския филм, заснет в странджанското село Кондолово – става дума за "Господин за един ден".
Етикетите на крафт бирата на Стамен Илиев са също много интересни. Те са ръчна изработка, рисувани от неговата сестра Моника Илиева. В тях също личи вдъхновението от Странджа планина.
По материал на Калина Енчева, БНР Бургас
Съставил: Венета Николова
Снимки: Стамен Илиев
Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран. Дипломатическите ни мисии в Ливан, Израел и Иран продължават да работят. Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в..
Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс". Заради напрежението..
В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..
В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра...
“ Вие имате нелеката, но и изключително благородна мисия да създавате знаещи, способни и отговорни личности, но най-вече добри и честни хора, достойни..
Фасадите на над 30 емблематични сгради в цялата страна ще бъдат осветени в зелено тези вечер по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията..