„Ако има грешка, има и прошка” е стара поговорка, която и до днес съпътства живота на българина. В народните ни обичаи има дни, в които опрощаването на всички прегрешения е задължително. Най-важният сред тях е днес – Прошка, наричан още Сирница или Сирни заговезни.
В последната неделя преди началото на Великия пост младите отиват да поискат и да получат прошка от своите родители, от кръстниците, кумовете, т.е. хората, от които получават помощ и подкрепа през годината.
Вечерта, преди семейството да седне около трапезата, в дома също се извършва ритуалът за опрощаване на грешките. По-младите целуват ръка на възрастните и казват: „Прощавай!”. Отговорът е: „Господ да прощава! Простено да ти е!”. След като е настъпил духът на помирение, следва празничната вечеря. Наричат я още Прощални заговезни.
Традицията повелява през целия ден на Сирна неделя да се яде сирене, масло, яйца, и др. млечни продукти защото всички те се изключват от менюто още на следващия ден, когато започват Великденските пости.
След вечерята следва най-забавният ритуал за децата – „хамкане”.
Над масата се връзва червен вълнен конец в края на който се прикрепя яйце, сирене или бяла халва. След това конецът се залюлява и всеки от присъстващите се старае да хване завързаните за него неща само с устата си. Вярването е, че този, който успее пръв да улови хапката ще се радва на много здраве и късмет през годината.
Снимки: БГНЕС
Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..
Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..
Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..
Рибново, магнетичното родопско село, което допреди десетина години живееше в своя капсулиран свят далеч от глобализацията, сега радушно посреща туристи...